Ve Zlíně obnovují městskou zeleň

Zlín – Ve Zlíně začaly práce, jejichž cílem je ozdravění tisíců stromů v tamních parcích a v ulicích. Město tím také sleduje podstatné zvýšení bezpečnosti místních obyvatel. Právě zde totiž před čtyřmi lety padající kmen zabil dvě děti.

Dvaadvacetimetrový javor v parku u zlínského zámku roste již sto šedesát let. Strom je navíc nakloněný a velmi nesouměrný. Stromolezec Rudolf Muller mu pomůže odlehčit korunu a zkrátit či odstranit nebezpečné větve. „Strom je už za svým zenitem. Jde spíš o to, aby se udržel na stanovišti v horizontu příštích dvaceti let, kdy doroste další náhradní výsadba,“ vysvětluje Rudolf Muller. 

Očima laika je to práce těžká a riskantní. Slovy zkušeného stromolezce naopak klidná a sedavá. V koruně javoru strávil dvě hodiny. „Jsou to opravdu výkony, které jsou mimořádné. Naši zaměstnanci z odboru městské zeleně na toto nejsou vybaveni. Takže bylo potřeba využít firmy, které jsou na to speciálně připravené,“ uvádí mluvčí zlínského magistrátu Světlana Divilková.

Omlazovací kůra se týká tří a půl tisíce stromů v centru Zlína. Potrvá tři roky a přijde skoro na třicet milionů korun, převážně z evropských fondů. Kroky města podpořili i místní občané. „Po tom, co se tu stalo to neštěstí, kdy na lidi spadly stromy, tak si myslím, že těch zásahů udělali dost. Ale nové stromy se vysazují a město je opravdu pěkné,“ pochvaluje si jedna z místních žen. 

V lednu 2009 v centru Zlína zabil mohutný pajasan s uhnilými kořeny dva chlapce. Soud pak rozhodoval, zda úředníci magistrátu mohli tragédii předejít. Všechny tři obžalované osvobodil. Zlín má sto tisíc stromů, tedy víc než obyvatel. Ty se magistrát snaží o stavu zeleně informovat nově taky prostřednictvím internetové databáze.

Zlín pečuje o městskou zeleň (zdroj: ČT24)