Bouřky zasáhnou celé Čechy, v noci zamíří na východ

Praha – Jen co se kraje pomalu vzpamatovaly po silných nedělních bouřkách, přicházejí další. Tentokrát by mohly přijít s přívalovými srážkami a zasáhnout až šest krajů. Aktualizovaná výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí od dnešních 20:30 pro Prahu, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Liberecký a Ústecký kraj. Podle meteorologů nyní bouřky postupují z krajů Jihočeského, Středočeského a Prahy, Ústeckého a Libereckého k jihovýchodu a během noci tak ještě zasáhnou Hradecký a Pardubický kraj a Vysočinu. Kroupy už podle meteorologa Františka Šopka hrozí spíše ojedině, bouřky ale budou provázet přívalové deště a také nárazový vítr. Varování dnes vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), jsou v platnosti do třetí hodiny ranní, poté se bouřky přesunou na území Polska.

Pás bouřek postupuje z Německa přes západ Plzeňského kraje, Karlovarský a Ústecký kraj dále k severovýchodu. „Předpokládáme, že během nejbližších dvou až tří hodin zasáhnou i většinu Plzeňského kraje, Středočeského kraje, Prahu a okres Česká Lípa,“ uvedli kolem 21:00 meteorologové. Podle nich budou bouřky doprovázeny silnými nárazy větru, místy až 110 kilometrů za hodinu, přívalovými srážkami s hodinovým úhrnem kolem 40 milimetrů a ojediněle i kroupami. 

„Bouřky se budou vyskytovat na našem území jak ve středu, tak i ve čtvrtek a na jihovýchodě území ojediněle i v pátek,“ uvedl ČHMÚ. Pro omezení škod způsobených silným nárazovým větrem meteorologové doporučují zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty, zabezpečit skleníky nebo stavební jeřáby. V oblastech zasažených silnými přívalovými srážkami lze očekávat intenzivní odtok vody ze svahů, rychlé intenzivní rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt, zatopení ulic, domů, zatopení a podemletí komunikací. 

Bouřky opět způsobily komplikace v dopravě, spadlý strom zastavil provoz na rychlostní silnici R10 z Prahy na Mladou Boleslav, kvůli spadlému stromu nejezdily ani tramvaje v Praze na Knížecí a na trati Nýřany  - Plzeň zastavila provoz vlaků spadlá střecha nádražní budovy.

Kroupy
Zdroj: Facebook/Renata Kabelková

ČHMÚ vydal také výstrahu před vysokými teplotami, padaly rekordy

Meteorologové vydali výstrahu kvůli vysokým teplotám, jež Českou republiku sužují. Podle Karase by na jihovýchodě území mohlo být kolem 35 stupňů i v pátek. Víkend už bude „chladnější“. Teploty by se v tuzemsku měly pohybovat kolem 25 stupňů.

  • Slunečné počasí by mělo trvat zhruba do 20. srpna. Do konce srpna pak meteorologové očekávají relativně deštivé počasí.

Teplotní rekord dnes padl na 62 stanicích ze 113, které měří déle než třicet let. Nejvíc, 36,1 stupně Celsia, naměřili podle ČHMÚ ve Strážnici na Hodonínsku. Na 35,9 stupně vyšplhala rtuť v Brodu nad Dyjí a také v Jevíčku na Svitavsku, kde tak byl pokořen rekord 35 stupňů z roku 1994. V pražském Klementinu, kde se teploty zaznamenávají moderním způsobem už od konce 18. století, byl překonán rekord pro dnešní den z roku 1952. Činil 33,2 stupně Celsia, dnešní maximum bylo o čtyři desetiny vyšší.

Několik obcí je stále bez elektrického proudu
Zdroj: ČT24/HZS Zlínského kraje

Na opravách se intenzivně pracuje

Nedělní bouřka zkomplikovala na řadě míst Česka dopravu a nechala za sebou přetrhaná elektrická vedení nebo stržené střechy. V pondělí ráno bylo v celé zemi bez proudu 10 tisíc domácností. Třeba v Liberci deště napáchaly škody za 50 milionů a v celém kraji přesáhly sto milionů korun. Na některých železničních tratích jsou po bouřce vlaky stále zpožděny. Provoz na trati Praha–Beroun je omezen, opravy by měly být dokončeny do dnešních tří hodin odpoledne.

Někteří lidé jsou ale i dál bez elektřiny, i když se na poruchách na vedení nízkého napětí intenzivně pracuje. „Přesné počty se stále mění, protože závady průběžně odstraňujeme. Lidé nám také poruchy hlásí někdy se zpožděním, třeba když se vrátí z dovolené nebo přijedou na chaty a chalupy,“ konstatovala mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková.

Problémy způsobil většinou pád stromů nebo větví do drátů. Na Pardubicku a Chrudimsku energetici evidovali 14 poruch na vedení vysokého napětí, šest na katastru České Třebové.

Bouřka poškodila i několik silnic ve Středočeském kraji. Škody jsou odhadnuty na 1,2 milionu korun. Během pondělí hasiči ve středních Čechách vyjížděli čtyřikrát více než v běžných dnech.   

Kontrolujte hromosvody

V souvislosti s očekávanou další vlnou silných bouřek varují hasiči majitele domů, aby nepodceňovali kontroly hromosvodů. Obzvláště by si pak měli pospíšit u těch, které už blesk přímo zasáhl. V opačném případě se totiž vystavují zvýšenému riziku požáru.

Přestože pravděpodobnost zásahu domu bleskem není vysoká, hasiči jich už v tomto roce evidují přes padesát.  Hromosvodná soustava by měla projít revizí během každých dvou až pěti let.

Bouřka
Zdroj: ČT24/FB ČT24/Jarda Fous