Pomník v Železné Rudě: symbol prolhanosti totalitní propagandy

Železná Ruda - Nenápadný pomník v Železné Rudě na Klatovsku by toho měl asi hodně co vyprávět, kdyby uměl mluvit. Nejprve měl uctít památku padlých německých vojáků z první světové války, pak si ho ale nacisté i komunisté přetvářeli, jak se jim zrovna líbilo. To provokovalo mladé rebely, kteří si přes pomník vyřizovali účty s režimem. Nejvyhrocenější situace nastala během okupace Československa v srpnu 1968. Na historii pomníku si posvítili Reportéři ČT. Neznámé události odkrývá reportáž Karla Vrány.

Příběh pomníku, který byl zneužit dvěma režimy a nakonec se stal symbolem prolhanosti totalitní propagandy, se začal odvíjet už v roce 1926. „Odhalení pomníku padlým byla velká událost. Zúčastnily se jí stovky lidí,“ prohlásil badatel a publicista Zdeněk Roučka. Původně byl pomník postaven k uctění památky zdejších obyvatel, kteří padli v první světové válce. V té době žili ve městě téměř výhradně Němci, a to až do konce druhé světové války.

Pomník byl „zneuctěn“ hákovým křížem i rudou hvězdou

Na podzim 1938 byla ale Železná Ruda v rámci mnichovské dohody připojena k hitlerovskému Německu. Hned o rok později se ve městě odehrála tryzna za henleinovce padlé ve srážkách s československými bezpečnostními orgány. A pomník se v důsledku politických změn změnil také. „Ocitl se tam obrovský německý kříž a kromě jmen padlých tam byl velký hákový kříž,“ poznamenal Roučka.

V roce 1945 Železnou Rudu pak osvobodili Američané a většina německých obyvatel Železné Rudy byla odsunuta. Za tři roky následoval v Československu komunistický převrat a ze Železné Rudy se stalo město pohraničníků a komunistů. Pomník německým padlým se jim znelíbil, takže byl opět přestavěn. „Nahoře se ocitla poměrně nevzhledná červená betonová hvězda a objevila se také nová deska, na které bylo napsáno 'Rudé armádě za osvobození 1945',“ konstatoval Roučka. „V první polovině 50. let dostali můj otec se dvěma spolupracovníky úkol, aby odstranili jména padlých z první světové války,“ popsal proces jeden z obyvatel Železné Rudy Václav Nový.

Rebelové z řad mladé generace se pokoušeli pomník poničit

Pomník Rudé armádě zůstal na svém místě do srpna 1968. Pár dní po invazi přijeli do Železné Rudy tři průzkumné transportéry a jeden gaz Rudé armády. „Nečekaný příjezd průzkumu okupantů mezi mladými vzbudil poměrně velké rozhořčení a záhy došlo k jakési originální vzpouře. Největší odvahu toho 26. srpna večer prokázali mladíci Pavel Beran, Václav Lehečka a Karel Votruba. “Snažili jsme se pomník zbourat rukuma, ale nešlo to,„ zavzpomínal pamětník Beran. Nakonec mladíci pomník srazili díky lankům ze stožárů na vlajky. “To by snad udělal každý. To je vlastenectví, to se nedá popsat," dodal k události Beran.

Kvůli udání následoval příjezd ruských vojáků. Ti žádali o vydání viníků. Nakonec se ale spokojili s prohlášením, že bude pomník do tří dnů opraven. „Říkal jsem, že je za zhanobení památníku potrestáme podle našich zákonů,“ podotkl bývalý předseda MěNV v Železné Rudě Josef Pešek. Mladíci byli raději ukryti v hraniční pile v Alžbětíně. O rychlou opravu pomníku se mezitím postaral údržbář města, neodsunutý Němec, bývalý voják Wehrmachtu, Rudi Gabriel. Pomník dostal novou desku s nápisem Rudé armádě za osvobození 1945. Na vrcholu sloupu už ovšem nebyla původní betonová červená hvězda, nýbrž narychlo vyrobená plechová hvězda na kulatém podstavci. Znovuobnovení pomníku stálo tři sta korun.

Reportéři ČT (zdroj: ČT24)

Hanobení pomníku ale dál pokračovalo. Při oslavách velké říjnové revoluce, se tady ocitl obrovský věnec, který zde ležel ještě na začátku měsíce prosince 1968. Tehdy byla v Železné Rudě skupina trempů z Plzně, jež se rozhodla pomstít se tomu, co připomínalo okupanty. Jedním z trampů byl Václav Dobrý. „Postavil jsem se na sokl pomníku, obě ruce natáhl, hvězdu chytil a zabral. Křup. Letěl jsem dolů i s hvězdou,“ popisuje v kronice trampské chaty Dakota. Trampové sebrali věnec a pověsili si ho v chatě na zeď. Nikdy se přitom nepřišlo na to, kam zmizel.

Klid přinesla pomníku až sametová revoluce

Pomník byl poté znovu obnoven, ale mladé lidi dráždil dál. V roce 1969 skupinka lidí vyšla z hospody a napadlo je dojít si vedle pomníku „na malou“. Dotyčné hned někdo udal, takže je dohonila policie. Jeden z mladíků byl následně odsouzen. Poslední zlom pro pomník nastal po roce 1989, kdy získal aktuální podobu – s tabulí s nápisem sloužícím k uctění obětí válek. Tabule je v češtině i němčině.