ČT nahlédla do pěstírny umělých chrupavek

Brno – Už 400 pacientům z celé země lékaři voperovali umělou chrupavku, kterou vypěstovali z kmenových buněk brněnští vědci. Taková léčba je levnější a rychlejší. Projevují o ni proto zájem další nemocnice. Do pěstírny umělých chrupavek nahlédla exkluzivně kamera ČT.

Poranění chrupavky a následně hrozba umělé kloubní náhrady – častý zdravotní problém zasáhl i Daniela z Plzně. Místo umělého kloubu dal přednost chrupavce ze svých vlastních buněk. Z kloubu pacienta lékař odebere malý vzorek, který pak putuje do brněnského centra tkání a buněk. V laboratořích se špičkovou technikou experti vypěstují umělou chrupavku. Umí to jako jediní v zemi.

„V laboratoři v superčistých prostorách je chrupavka rozvolněna, jsou z ní uvolněny chrupavkové buňky, tzv. chondrocity, které jsou následně namnoženy na počet, který si ten ortoped vyžádal,“ popsala ředitelka Národního centra tkání a buněk Eva Matějková. Aplikací buněk do formičky pak vzniká nová chrupavka. Uměle vypěstovaná chrupavka je následně pacientovi voperována do postiženého místa.

Reportáž Martina Vašíčka (zdroj: ČT24)

Její vypěstování obvykle trvá dva až tři týdny. Pak jsou buňky připraveny k závěrečné fázi výroby umělé tkáně. Metoda je tedy rychlejší a taky levnější než kolenní kloubní náhrada, kterých čeští chirurgové ročně voperují kolem deseti tisíc. Odpadají totiž náklady na dlouhou rehabilitaci. Lékař Petr Šíma informoval, že pacient musí splnit přísná indikační kritéria, která se týkají velikosti defektu nebo stáří.

Národní centrum tkání a buněk v Brně pomáhá pacientům postavit se na nohy druhým rokem. Od té doby vědci umělé chrupavky dodávají do osmi nemocnic, další dvě se přidají v nejbližší době.