Jáchymov se zbavuje nevzhledných ruin

Karlovy Vary - Jáchymov na Karlovarsku se chce postupně zbavit domů, ke kterým se nikdo nehlásí. V současné době se nemovitosti rozpadají a majitelé nereagují na výzvy úředníků. Po čtyřech letech jednání se teď městu podařilo vykoupit a zbourat Hornický dům.

Jáchymovský Hornický dům býval chloubou tamní budovatelské zábavy. Posledních dvacet let však chátral. Nyní ho těžká technika srovnala se zemí. Jáchymov se tak zbavil největší ruiny ve městě. Tím ale problémy nekončí. Demolice odhalila, že přilehlé svahy jsou v havarijním stavu. „Měli jsme plán zde vybudovat nějaký park, ale to padlo. Kvůli bezpečí budeme muset nejdříve svahy sanovat nebo vybudovat nové opěrné stěny,“ říká starosta Jáchymova Bronislav Grulich. 

Náklady na tyto práce radnice odhaduje na miliony korun. „Jednotlivé části svahů je třeba řádně zajistit, aby nedošlo k uvolení a pádu kamenů,“ upozorňuje statik a projektant Karlových Varů Milan Vítek.  

Hornický dům naposledy slíbila ruská firma přestavět na hotel. Z těchto plánů ale sešlo. Úřady ho nakonec musely vyvlastnit a v následné dražbě ho koupilo město za sedmdesát dva tisíce korun. Stejně bude město postupovat i v případě dalšího zdevastovaného domu. „V zásadě se jedná o zbořeniště, které jsme koupili za sto tisíc korun. V nejbližších týdnech ho čeká také demolice,“ naznačuje starosta Grulich.  

Domů v dezolátním stavu je v Jáchymově zhruba desítka. Opravit nebo zbourat je město chce do pěti let. Jejich vlastníci, většinou ze zahraničí, ale nejsou k zastižení a na úřední výzvy nereagují. To je případ i rozpadlé továrny na chemikálie, kterou opustil německý majitel. Okolí ohrožuje i bývalá prodejna tabáku na náměstí. „V objektu se propadly stropy, komíny, majitel nereaguje, takže bylo vydáno rozhodnutí o odstranění stavby,“ podotýká vedoucí stavebního úřadu v Jáchymově Lýdia Krejčová. 

Náklady na demolici bude město vymáhat po vlastníkovi. Podobně chce postupovat i v případě dalších staveb.

Jáchymov se zbavuje ruin (zdroj: ČT24)