Pod Šumavou se má těžit štěrkopísek, lidé se bojí o krajinu i silnice

Bystřice nad Úhlavou (Klatovsko) – Petici proti těžbě štěrkopísku podepisují lidé z okolí Nýrska na Klatovsku. Podporují je starostové i kraj. Téměř třicetihektarový lom má vzniknout u Bystřice nad Úhlavou. Firma, která má zapsané sídlo na adrese plzeňského pečovatelského domu, v něm chce těžit šestnáct let. Lidé se bojí devastace podšumavské krajiny, provozu nákladních aut a znečištění životního prostředí.

Dva a půl milionu tun štěrkopísku chtějí těžaři v příštích letech vynést z osmimetrové hloubky dolů, které plánují postavit na úpatí Šumavy. Podle Anny Pláničkové z petičního výboru, který chce těžbě zamezit, navíc hrozí, že těžba bude pokračovat i na dalších místech. I kdyby těžaři zůstali pouze na původních 24 hektarech, byl by to pro místní velký problém.

Starosta Nýrska Miroslav Rubáš se obává, že by v souvislosti s těžbou například razantně stoupl provoz na silnici. „Jednalo by se o celkové zhoršení kvality života,“ shrnul starosta Petrovic nad Úhlavou Michal Linhart. Občany a obce, kteří se stavějí proti těžbě, podpořil při posuzování vlivu dolu na životní prostředí i Plzeňský kraj. „Krajský úřad připomínkoval posudek ministerstva s tím, že ten lom bude zdrojem znečištění ovzduší,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Šárka Stará.

Důležitý okamžik pro Pošumavské nastane počátkem příštího roku, kdy by ministerstvo životního prostředí mělo vydat rozhodující stanovisko. Petici proti těžbě podepsalo více než 1 300 lidí, nově se přípojila i obec Brnířov.