Plzeňský kraj ruší zubní pohotovosti, fungovat bude jediná

Plzeň - Zubní pohotovost na Klatovsku a Domažlicku končí. Služby, které o víkendech držela stovka lékařů ve svých ordinacích, už nechce kraj financovat. Od nového roku budou muset lidé kvůli ošetření dojíždět do Plzně.

Až dvacet pacientů dosud využívalo každý víkend a o svátcích služby stomatologů v Klatovech nebo Domažlicích. S lékaři ale Plzeňský kraj neobnovil smlouvy pro příští rok. „Jedním z důvodů, proč pro pacienty tato velice omezená a také těžko dostupná zubní pohotovost od ledna končí, byly přehnané finanční nároky ze strany Stomatologické komory,“ konstatovala mluvčí Krajského úřadu Plzeňského kraje Šárka Stará.

Pohotovost už několik let fungovala jen v dopoledních hodinách. Na službách se přitom podílela ve svých ordinacích zhruba stovka zubařů z celého Klatovska a Domažlicka. „Služba na nás vyšla zhruba dvakrát do roka a příspěvek kraje byl minimální,“ podotkl předseda Oblastní stomatologické komory Klatovy Tomáš Brada.

Za zubařem desítky kilometrů

Po Novém roce bude pacientům z celého Plzeňského kraje k dispozici poliklinika na Denisově nábřeží. Řada z nich tak kvůli víkendovému ošetření bude muset urazit desítky kilometrů.

Změny se ale obávají i samotní lékaři. Jediné zubní pohotovosti v Plzeňském kraji, která zajišťovala akutní ošetření ve všední dny, se zvýší už tak vysoký počet pacientů. „Mám zprávu od paní doktorky ze včerejší ordinace, že pohotovost navštívilo asi šedesát lidí, což je dost na hraně,“ varuje zdravotní manažerka Polikliniky Plzeň Jana Vyskočilová. Plzeňská poliklinika bude i v příštím roce držet ve všední dny dvanáctihodinové směny. Naopak o víkendech bude mít zubní pohotovost nepřetržitý provoz.