„Détrojkou“ jen za peníze

České Budějovice - Ode dneška se smí na nejnovější českou dálnici D3 jen s platnou známkou. A to i přesto, že čtyřicetikilometrový úsek ještě není dokončený. Jihočeši jsou z tohoto rozhodnutí v rozpacích a obce, kterým během bezplatného provozu dálnice ulevila od aut, se bojí, že se do jejich center zase vrátí silnější doprava.

Pohodlí jihočeské dálnice využívá každý den na dvanáct tisíc aut. Zatím za její využití platila jen ta nákladní. Teď se kromě nich policisté a celníci zaměří i na přední skla osobních aut. Při namátkové kontrole na jednom z odpočívadel by dnes celní správa neuspěla, dálniční známku měli všichni kontrolovaní řidiči. „Podle mě je to v pořádku, alespoň se i díky těmto penězům dálnice zase o něco prodlouží,“ hodnotí nové opatření řidič Tomáš Zach.  

Taková ukázněnost řidičů ale není pravidlem. Několik aut bez dálniční známky bylo vidět i během dnešního natáčení. A podle pracovníka Celního úřadu pro Jihočeský kraj Jaroslava Vláška je to poměrně častý prohřešek. Zadarmo se může vjet už jen na nedokončený tříkilometrový úsek u Tábora. „Tam musíme počkat, jak Ředitelství silnic a dálnic vyřeší otázku připojení motoristického centra,“ informuje mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. „Bylo by logické, když je těch čtyřicet kilometrů vcelku, aby byl po dokončení zpoplatněn celý úsek, takhle mi to připadá poněkud nešťastné,“ říká předseda Sdružení pro výstavbu D3 Pavel Eybert. 

Zpoplatnění dálnice pro osobní auta vzbuzuje obavy lidí v obcích, kterým ulevila od dopravního zatížení. Bojí se, že se auta pod jejich okna vrátí. „Ekonomické důvody chápu, dálnice je dálnice, ale samozřejmě ta komplikace pro města v okolí je velká,“ upozorňuje starosta Plané nad Lužnicí Jiří Šimánek.  

Planá musí hrozbě zvýšené dopravy čelit už nyní. Pro Tábor totiž bude rozhodující zpoplatnění tří kilometrů na jeho obchvatu. „Město, a konkrétně asi Čekanice, bude neuvěřitelným způsobem trpět,“ zdůrazňuje táborská zastupitelka Michaela Petrová.

Celkem musí řidiči v Česku platit už na dvanácti stech kilometrech silnic. Do konce roku se to příliš nezmění. Ředitelství silnic a dálnic předpokládá otevření jen sedmi a půl kilometru R35 na Liberecku a jednoho v případě R46 na Přerovsku.

Zpoplatněná D3 (zdroj: ČT24)