Praha bude mít koncepci kamer, možná přibudou

Praha - V ulicích Prahy funguje víc než dva tisíce kamer. Hlavní město si nyní nechá vypracovat koncepci rozvoje kamerového systému, která by měla ukázat, kolik jich je ještě potřeba. Po zvýšení počtu kamer volají městské části s vysokou pouliční kriminalitou, někteří aktivisté ale mluví o sílícím špehování.

Záznamy z kamer využívá často policie - jen loni tomu tak bylo u víc než deseti tisíc případů. „Policie je schopna dané místo zaměřit a pachatele sledovat a navádět policejní hlídky tak, aby byl dopaden,“ popisuje mluvčí policie Andrea Zoulová. Podle některých aktivistů by město mělo peníze investovat jinak než do kamer. „Co když se přesune kriminalita z dosahu kamer do ulice vedle, kde kamery nejsou? Pak vzniká otázka, zda to za ty stovky milionů korun a narušení soukromí lidí stojí,“ ptá se Václav Novák ze sdružení Iuridicum Remedium. 

Koncepci rozvoje kamerového systému uzavře pražský magistrát s firmou Pinkerton, jejíž nabídka se ukázala jako nejvýhodnější. Vypracování materiálu přijde městskou kasu na zhruba 424 tisíc korun. 

Rada hlavního města koncepci projedná do 15. května. Pokud ji schválí, bude sloužit jako podkladový materiál pro vypracování zadávací dokumentace k veřejné zakázce na rozvoj, výstavbu a modernizaci městského kamerového systému.

Kamerový systém začal v Praze vznikat v roce 1997. Nyní mohou policisté a strážníci využívat při hlídání ulic více než 2 000 kamer, z toho Praha má 792 kamer, 897 vlastní dopravní podnik a 229 Technická správa komunikací. Další kamery zaplatily městské části a následně je začlenily do městského systému.