Jihočeské jezy: za miliony nové, bezpečnější

Strakonice – Nebezpečné jihočeské jezy postupně mizí z vodáckých map. Na úpravy zastaralých konstrukcí nebo nové, bezpečnější propustě dodávají vodohospodáři miliony. Posledním důkazem investic do většího bezpečí na českých řekách jsou obávané jezy na Otavě ve Strakonicích nebo v Písku, které se aktuálně opravují. Přestavbu modernějších propustí už mají za sebou vltavské jezy v Českém Krumlově nebo v Loučovicích. Právě poslední zmiňované místo loni zaznamenalo hned dvě utonulé oběti.

Oba strakonické jezy patří k nejnebezpečnějším v Česku. Problémy zde ostatně měli i hasiči před pěti lety, kdy zachraňovali šestici tonoucích vodáků. Ve zvýšeném průtoku sami během zásahu přišli o člun. Nyní zde vzniká bezpečnější propusť a plastové kartáče se štěrkem, které pokryjí dno pod jezem. Právě pod jezem se tvořil válec, který především při velké vodě stahoval lodě i plavce ke dnu. V některých případech šlo bohužel i o tragické dohry.

Vodáci se nově mohou cítit bezpečněji také na vltavském jezu v Loučovicích. Prohnilé trámy nahradily vodohospodáři novými. U vltavských propustí navíc rozmístili další cedule s návodem pro začátečníky, jak mají tato místa splouvat. „Vytvořili jsme po celém toku mapový systém, který dává návod, jak jednotlivé jezy mají vodáci bezpečně splouvat,“ představil provozovatel půjčovny lodí Radek Šťovíček.

V loňské sezoně v jihočeských řekách utonulo pět lidí. Šlo o dva vodáky a tři plavce. Ke všem případům došlo ve Vltavě na Českokrumlovsku.

Vodohospodáři budují na jihu Čech bezpečnější jezy (zdroj: ČT24)