Dodávky vody pro pražské čtvrti byly obnoveny

Praha - Zhruba 30 tisíc Pražanů bylo od úterý bez vody po havárii potrubí. Zatímco v úterý lidé s výpadkem dodávek počítali, na pokračování ve středu nebyl připraven nikdo. Přesto zůstali bez vody obyvatelé Smíchova, Hradčan, Malé Strany, Střešovic a Břevnova. Oprava musela být v noci přerušena kvůli vážnému zranění dělníka. Práce tak byly dokončeny až dnes před 14:00.

Poškozeno bylo v úterý před polednem vodovodní potrubí o průměru 60 centimetrů v Markétské ulici v Břevnově. „Kvůli vážnému pracovnímu úrazu dělníka dodavatele jsme v nočních hodinách museli práce přerušit,“ uvedl mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek. Po pádu dělníka do výkopu policie pracovní prostor uzavřela a dělníci se sem vrátili až v 09:00.

„Zákazníkům se za nepříjemnosti vzniklé s omezením dodávky pitné vody omlouváme,“ dodal mluvčí. „Bohužel, ani takovýmto haváriím velkého rozsahu se čas od času nevyhneme. Snažíme se o co nejrychlejší opravu a odstranění následků,“ konstatoval pražský primátor Tomáš Hudeček.

Naplnění vodovodu může trvat delší dobu

Bez vody zůstala zdravotnická zařízení i několik škol. „Mateřská škola Meziškolská má problémy. Je zde dnes zhruba 20 dětí, se kterými rodiče nemohli zůstat doma. Základní škola Pod Marjánkou nevaří a nevydává obědy, školní družina pro první stupeň je zajištěna,“ uvedl mluvčí radnice Prahy 6 Adam Halmoši.

Některé další školy vyučovaly v omezeném režimu. Například ředitel základní školy Komenského Luděk Soustružník musel dnes ráno improvizovat. Jelikož včera nemohl rodiče upozornit, že školu na druhý den zavře, přišlo se dnes učit 22 dětí. „Kuchyň dětem zajišťovala pouze studenou stravu v podobě housek,“ poznamenal ředitel.

Ilustrační foto
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

PVK rozvezly do postižených čtvrtí všech 60 cisteren. Obyvatelé si přesto stěžovali na nedostatečné zásobování vodou. Vodohospodáři prý cisterny měnili zřídka a v ulicích jich bylo málo. Bližší informace o lokalitách zasažených havárií vody i adresách, kde cisterny stojí, si mohou lidé vyhledat na webu PVK. Napříště vodohospodáři uvažují o zásobování vodou v igelitových pytlích.