V Třebíči vzniká nový dopravní terminál, zlepší návaznost spojů

Třebíč - V Třebíči začala jedna z největších dopravních staveb ve městě za poslední roky. Na místě dnes už nevyužívané nákladové části železniční stanice vznikne terminál, který propojí autobusovou a vlakovou dopravu. Měl by urychlit a zjednodušit přestupy mezi vlaky a autobusy a zlepšit návaznost spojů. Cestujícím začne sloužit na jaře 2015.

„Terminál významně usnadní dopravu lidem, kteří pro cestu do zaměstnání využívají kombinaci vlaku a autobusu. Vzroste počet parkovacích míst, uleví se autobusovému nádraží v centru města,“ uvedl místostarosta Třebíče Pavel Svoboda. Nově bude v areálu stavět i městská autobusová doprava. 

V rámci projektu vznikne osm zastávek pro autobusy, nová kapacitní křižovatka a nové parkoviště se 112 parkovacími místy pro osobní automobily. Modernizace čeká i budovu železniční stanice. Město za nový terminál s přispěním EU zaplatí asi 78 milionů korun. Cestující jej budou moci využívat podle plánů od roku 2015. Současné autobusové nádraží v centru města zůstane zachované v omezené podobě. Na nový přestupní terminál by měly zajíždět především spoje, u kterých se předpokládá největší zájem lidí o přestup na vlak.

Dopravu v Třebíči usnadní nový terminál (zdroj: ČT24)