V Pardubicích řádí žhář, zapaluje popelnice hlavně na sídlištích

Pardubice - Ohořelé auto, desítky zničených kontejnerů, škody v řádu stovek tisíc korun. To je výsledek řádění žháře v ulicích Pardubic. Už několik týdnů tady zatím neznámý člověk nebo i skupina lidí podpaluje kontejnery na odpadky. Hasiči zasahují skoro každý víkend, a to na různých místech.

V Pardubicích už týdny někdo zapaluje kontejnery (zdroj: ČT24)

Scénář je vždy stejný. O víkendu, většinou v noci, žhář podpálí kontejner na odpad. Požár vždy ohlásí lidé z okolních domů, které probudí zápach a plameny. „K požárům dochází většinou o víkendech, ve večerních hodinách, v rozmezí 21. a 6. hodiny ranní,“ potvrdila mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková. Podle informací ČT žhář používá hořlavou kapalinu.

Policie za poslední týdny zaznamenala přibližně tři desítky shořelých kontejnerů. „Škoda se vyšplhala už na částku kolem 400 tisíc korun,“ uvedla mluvčí pardubické policie Eva Maturová. Naposledy podpaloval kontejnery v noci ze soboty na neděli v Lonkově ulici. O dvě hodiny později v Bartoňově ulici, kde začala hořet i dodávka, která stála v těsné blízkosti.

Žhář se soustředí hlavně na sídliště a nejčastěji řádí ve třetím pardubickém obvodu. „Je to zvláštní. „Buďto to je nějaká parta, která se tím baví, nebo je to nějaký duševně nemocný člověk,“ odhaduje starosta městské části Vítězslav Štěpánek. Obyvatelé města se proto obávají o svůj majetek.

Místa výskytu požárů v Pardubicích
Zdroj: ČT24

V minulosti pardubičtí policisté vyšetřovali i několik úmyslně založených požárů automobilů. Jeden z nich patřil i bývalému primátorovi města Jaroslavu Demlovi. Žháře se ale v tomto případě dopadnout nepodařilo.