Víc trampolín rovná se víc dětských úrazů, varují lékaři

Brno - Zábavná, ale taky nebezpečná atrakce - vloni si na trampolínách ublížilo nejvíc dětí za posledních pět let. Nejčastější zranění - zlomenina končetiny po pádu. S prevencí dětských úrazů bude pomáhat i nové oddělení brněnské fakultní nemocnice. Otevřeno bylo na začátku května, tedy v době, kdy děti začínají více sportovat a lékaři proto ošetří vůbec nejvíc malých pacientů. Vloni se zranilo až půl milionu dětí, šest procent z nich museli lékaři hospitalizovat.

Čím víc přibývá trampolín na zahradách domů, u restaurací a na hřištích, tím víc zraněných dětí končí v péči lékařů. Loni to bylo dokonce o 14 procent víc než dřív. Nejčastější příčinou dětského úrazu totiž bývá pád. „Jde o závažné zlomeniny loktů, loketních kloubů, ramen, mohou tam být i vnitřní zranění, poranění hrudníku, břišních orgánů jako jater nebo sleziny,“ přiblížil možná rizika lékař Petr Havránek.

„Protože děti tráví nejvíc času v domácím prostředí, tyto úrazy převládají. Nejčastěji mívají zlomeniny předloktí. Většinou ke zranění dojde formou pádu. U vážnějších úrazů převládají naopak úrazy z dopravních nehod a sportovní úrazy. V takovém případě vedou otřesy mozku nebo poranění dutiny břišní,“ vyjmenoval další rizikové aktivity přednosta dětské chirurgie a traumatologie Ladislav Plánka.

Lékař Ladislav Plánka o úrazech na trampolíně (zdroj: ČT24)

Přestože úrazy cyklistů jsou stále velmi časté, nejsou podle brněnských lékařů tak závažné jako dřív. „V tom vidím úspěch prevence,“ netajil se Plánka. Souhlasí s ním i prodejci cyklistického vybavení: „Za poslední dva roky je asi třetinový nárůst zájmu o dětské helmy. Už je standard, že ke každému dětskému kolu se prodá i dětská přilba. Helma se používá i na kolečkové brusle, skateboard a další aktivity,“ upozornil jeden z prodejců.

Riziko přinášejí i ostré předměty, horké varné desky, vařící voda nebo prosklené dveře.

Nemocnice u Modrého hrocha

Loni skončilo v péči lékařů 35 tisíc dětí. Do prevence dětských úrazů se proto zapojilo i nové oddělení v brněnské fakultní nemocnici nazvané Nemocnice u Modrého hrocha. Z jedné části kliniky se po milionové rekonstrukci stalo sedm komfortních pokojů pro nemocné děti i jejich rodiče. „Tady na oddělení je hodně malých polámaných cyklistů,“ řekla Lucie Nevědělová, maminka malého Štepána, který si při nehodě na kole zlomil nosní kůstky.

Právě na příkladech malých pacientů si ostatní děti nejlépe uvědomí rizika. „Dětem ze škol můžeme díky Nemocnici u Modrého hrocha ukázat na jiných dětech, co se jim stalo, proč mají úraz na hlavě nebo že kdyby si vzaly helmu, tak by se při pádu z kola tak vážně nezranily,“ vysvětlila mluvčí brněnské fakultní nemocnice Anna Mrázová.