Kauza Opencard: Jsou na obzoru další stamiliony pro neprůhlednou firmu?

Praha - Praha podle sdružení Oživení uvažuje, že v létě kvůli provozu Opencard uzavře další sadu smluv za stamiliony s neprůhlednou společností eMoneyServices (EMS). Sdružení se odkazuje na neveřejný harmonogram transformace Opencard, který se mu podařilo získat. Srovnatelný systém od jiného dodavatele by přitom podle Oživení vyšel na 20 až 60 milionů korun. Primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) na to reagoval slovy, že jiná varianta než otevřená soutěž nepřichází ve věci Opencard v úvahu.

Praha na začátku roku založila kvůli správě problematického projektu Opencard novou firmu Operátor Opencard, a. s., do které vložila 100 milionů korun. 50 až 80 milionů mělo jít zejména na odkup licencí právě od eMoneyServices, aby Praha nebyla na této dodavatelské firmě závislá. EMS totiž vlastní k systému Opencard autorská práva. Z neveřejného harmonogramu ale podle Lukáše Landy ze sdružení Oživení vyplývá, že dodavatel má být v dalších letech opět EMS. „A to bez nějaké veřejné soutěže, protože s jinou variantou se v harmonogramu, podle kterého nyní Praha postupuje, nepočítá,“ dodal.

Praha usiluje o odkup licencí k Opencard už několik měsíců. Podle radního Jana Vašíčka (TOP 09) za to požaduje EMS v příštích dvou letech zhruba 300 milionů korun. Kolik bude eMoneyServices nakonec skutečně žádat, bude ale jasné až dnes odpoledne, kdy předá Praze oficiální nabídku. „Teprve na základě této oficiální nabídky a zhodnocení její výhodnosti můžeme rozhodnout, zda ukončíme spolupráci s EMS, aniž bychom se vystavili riziku stíhání kvůli zmaření miliardové investice,“ dodal Vašíček.

Brífink Občanského sdružení Oživení k odhalení nových zjištění v kauze Opencard (zdroj: ČT24)

Oživení ovšem oslovilo další možné poskytovatele služeb, kteří jsou schopni nahradit dosavadní systém, kdyby se Praha s eMoneyServices nedohodla. Většina firem uvedla, že je schopna dodat Praze nový kompletní systém dopravní čipové karty s více funkcionalitami, než má současná Opencard. Finanční náklady na nové řešení odhadly v rozmezí 20 až 60 milionů korun (cena se podle Oživení liší v závislosti na nabízených službách – od klasických dopravních karet až po využití karet bankovních).

Oživení: Opencard by fungovala, i kdyby se Praha s eMoneyServices nedohodla

Odkupovat část eMoneyServices za 50 až 80 milionů korun a investovat další desítky či stovky milionů do provozu a vývoje proto považuje Oživení za nesmyslné řešení v rozporu s postupem řádného hospodáře. „Zjišťovali jsme, zda i v případě, že by se Praha nedohodla s EMS na další podpoře, by bylo nutné měnit dosavadní karty, které jsou v oběhu, a dle vyjádření jak zástupců města, tak dopravního podniku i expertů  by karty fungovaly dále“, upozornil Landa.

Firma EMS vznikla 1. prosince 2011 s předmětem podnikání pronájem nemovitostí. 31. října 2012 kupuje EMS část firmy Haguess. EMS je součástí holandské společnosti EMONEY GROUP B. V. Dle holandského obchodního rejstříku tato firma vznikla teprve 10. října 2012, tedy jen 21 dní předtím, než EMS odkoupila část firmy Haguess. Za pozornost stojí také zakladatel holandské společnosti EMONEY GROUP B. V.,  gibraltarská firma Exiler limited. Oživení získalo výpis gibraltarského obchodního rejstříku, z nějž vyplývá, že ředitelem Exiler limited není nikdo jiný než Petr Stránský. Existuje tedy důvodné podezření, že jde jen o účelově založené společnosti se záměrem zakrýt skutečné majitele firmy a příjemce zisků.

zdroj: Oživení

eMoneyServices navíc podle Oživení čelí i střetu zájmů. Podílela se totiž na přípravě podkladů pro zastupitele, kteří schvalovali záměr založit firmu na správu Opencard. Společnost vytvořila i provozní model toho, jak má firma fungovat a jaké má mít základní jmění. Oživení se obává, aby se neopakoval scénář z roku 2006, kdy celý projekt Opencard pomáhal jako konzultant města připravovat budoucí ředitel vítězné firmy Haguess Petr Stránský. „Stejný Petr Stránský dnes jedná i za společnost EMS,“ uvedl Landa.

Radní: Město posuzuje různé varianty, teprve potom rozhodne

Primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) v reakci na informace sdružení uvedl: „Jiná varianta než otevřená soutěž ve věci budoucí obslužnosti projektu Opencard pro mne i TOP 09 nepřichází v úvahu.“ Vašíček dodal, že město posuzuje různé varianty a teprve potom rozhodne, jak s projektem naloží. Ve hře je jak pokračování Opencard, tak soutěž na zcela novou kartu.

EMS podle svého mluvčího Martina Opatrného dlouhodobě usiluje o dohodu s Prahou a s informacemi Oživení nesouhlasí. „Sdružení podle našeho názoru nemá dostatek informací k základním faktům a otázkám kolem transformace Opencard nerozumí,“ dodal mluvčí.