Po dálnici v Bohumíně běhá zvěř, chybí totiž úniková vrata

Bohumín – Protihlukové stěny na dálnici D1 v Bohumíně i na dálničním přivaděči jsou už skoro dva měsíce bez únikových kovových dveří. Zloději jich třicet ukradli. Několik řidičů se na dálnici v poslední době srazilo se zvěří, která se na ni dostala vzniklými otvory z okolních polí a lesů. Naposledy někdo přejel březí srnu. Vzhledem k tomu, že řidiči jezdí na D1 minimálně stokilometrovou rychlostí, hrozí zranění i lidem.

Zloději ukradli z posledního úseku dálnice D1 třicet bytelných dveří za jednu noc. Škoda přesahuje půl milionu korun. „Strážníci okamžitě vyrazili na kontrolu sběren, aby zjistili, jestli ukradené dveře nenajdou tam, ale nic nenašli,“ uvedla za bohumínský úřad jeho mluvčí Lucie Balcarová.

Vedení města hned upozornilo také Ředitelství silnic a dálnic. Až dnes začali jejich dělníci zabezpečovat otvory po dveřích alespoň provizorními dřevěnými zábranami. „Situaci řešíme, zjišťujeme, jaký typ dveří do protihlukových stěn umístit, aby je zloději už nemohli ukrást,“ informovala Českou televizi mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová. Dodala, že podobné případy se dějí po celé republice. Z okolí silnic mizí také ploty, zábradlí a kamery.

Ukradených dveří si všimli nejprve myslivci. „Na nezabezpečeném úseku řidiči přijeli už minimálně tři kusy srnčí zvěře, také březí srnu,“ uvedl myslivec Čestním Kaspřák, který má poblíž dálnice revír. Dodal, že největší nebezpečí hrozí v noci. „Přes den si řidič může zvěře všimnout a včas zpomalit, za tmy nemá šanci,“ upozornil myslivec.

Krádeže na dálnici šetří i policie. Vše nasvědčuje tomu, že jde o práci zlodějů kovů, proti kterým bohumínský úřad už dlouho bojuje. Spolu s několika dalšími městy a obcemi v okolí plánuje zakázat prodávat kovy v komerčních výkupnách. Místo toho chce vyhláškou nařídit lidem odevzdávat kovový šrot i papír zadarmo ve sběrných dvorech. Získaný odpad by pak radnice prodala sběrnám. Ministerstvo vnitra ale upozornilo, že obce nemohou zakázat lidem prodávat ve výkupnách, stejně tak jako prý nemohou bránit sběrnám šrot vykupovat.