Opencard možná skončí, Praha odmítla koupit drahou licenci

Praha - Projekt karty Opencard, který vyšel hlavní město na 1,2 miliardy korun, patrně skončí. Praha nesouhlasí s podmínkami, které si firma eMoneyServices (EMS) stanovila za odkup licencí. Primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) označil nabídku za nepřijatelnou. Město podle něj začne připravovat otevřenou soutěž na novou kartu.

Kolik přesně firma žádá, Hudeček říci nechtěl. Město od ní dostalo nabídku v pondělí. Radní Jan Vašíček (TOP 09) už dříve řekl, že by mohlo jít o zhruba 300 milionů korun. Sdružení Oživení přitom v pondělí upozornilo, že Praha podle neveřejného harmonogramu transformace Opencard uvažovala, že v létě kvůli provozu Opencard uzavře další sadu smluv za stamiliony opět s neprůhlednou společností eMoneyServices (EMS). Srovnatelný systém od jiného dodavatele by přitom vyšel na 20 až 60 milionů korun. Lukáš Landa ze sdružení Oživení proto dnes krok magistrátu uvítal.

Do doby, než bude mít Praha dodavatele a novou kartu, musí ale provoz stávající Opencard zajistit EMS. Podle některých zdrojů až po dobu dvou let. Může se tak opakovat stejný scénář jako před dvěma lety, kdy radní bez řádné soutěže prodloužili smlouvu s firmou Haguess (nyní EMS). Policie kvůli tomu stíhá část nynější i minulé rady včetně primátora Hudečka a bývalého primátora, poslance Bohuslava Svobody (ODS). Nedávno podala žádost na jejich obžalobu. Ve hře je proto také částečný návrat k papírovým kuponům, než by se situace vyřešila.

Praha na začátku roku založila kvůli správě problematického projektu Opencard novou firmu Operátor Opencard, a. s., do které vložila 100 milionů korun. 50 až 80 milionů mělo jít zejména na odkup licencí právě od eMoneyServices, aby Praha nebyla na této dodavatelské firmě závislá. EMS totiž vlastní k systému Opencard autorská práva. 

Zahájení kampaně - Opencard: hra o právní stát
Zdroj: ČT24/Pražské fórum

Občanské iniciativy zahájily kampaň pro spravedlivé vyšetření kauzy

Do kauzy kolem Opencard se zapojily i občanské iniciativy. Dnešním dnem zahájily kampaň s názvem Opencard: hra o právní stát. Cílem je dosáhnout spravedlivého vyšetření kauzy, odsouzení jejích skutečných viníků a lepší ochrany oznamovatelů korupce. Veřejnou výzvu poslancům a ministrům podpořila i řada významných umělců a akademiků, připojit se k ní může svým podpisem i širší veřejnost. Kampaň odstartovala série happeningů před Poslaneckou sněmovnou.