Svěcení minerálních vod asistovala i ta dešťová

Luhačovice - Luhačovická lázeňská sezona dnes oficiálně odstartovala každoročním Otvíráním pramenů. Přestože se minerálním vodám Vincentka i Ottovka dostalo požehnání, nakonec nad nimi zvítězila voda dešťová, která návštěvníky letos náležitě potrápila. Tento rok se poprvé dostalo požehnání i novému Jubilejnímu prameni, který mohou lázenští hosté ochutnat teprve od loňského podzimu.

Do posledního místa obsazená ranní mše v Kostele svaté Rodiny symbolicky odstartovala znovuotevření turistické a lázeňské sezony v Luhačovicích. Průvod v čele s farářem Hubertem Wojcikem potom obešel jednotlivé léčivé minerální prameny, aby jim udělil požehnání. Blahodárné účinky by jim tak měly vydržet i v letošním roce. Pokropení se kromě přihlížejících diváků dostalo i pramenům sv. Josefa, Ottova pramenu, novému Jubilejnímu pramenu i nejslavnější Vincentce.

„Kouzlo Luhačovic je v té česko-slovenské náladě a identitě. Vždy se nazývaly česko-slovenským salónem a je to na té atmosféře znát,“ popsal výjimečnost luhačovických lázní jejich generální ředitel Eduard Bláha. V průvodu byly vidět tradiční kroje snad ze všech národopisných oblastí východní Moravy.

Seznam léčivých pramenů v Luhačovicích najdete zde.

Každoroční Otvírání pramenů zahrnuje i lidové vystoupení folklórních tanečníků a kolonádu pravidelně zaplaví lidé v kostýmech ze začátku 20. století. Letos ale průvodu dominovaly spíš deštníky.

Luhačovické lázně spravují celkem 14 minerálních pramenů, k pitné kúře, inhalačním procedurám a minerálním koupelím se využívá 8 z nich. Loni lázně zpřístupnily pramen Nový Jubilejní na lázeňském náměstí a letos také pramen Viola. Luhačovické lázně loni navštívilo doposud nejvíce klientů v historii firmy, přijelo přes 30 tisíc lidí, což je o zhruba 1 500 více než v roce předchozím.