Stíhaný Mandík zůstává primátorem, Ústí se kvůli tomu bojí o dotace

Ústí nad Labem – Ústecký primátor Vít Mandík (ČSSD) zůstává dál ve své funkci. Na pondělním zasedání zastupitelstva, které skončilo v noci na dnešek, se postu primátora nevzdal. Čelí přitom trestnímu stíhání, kvůli kterému zřejmě nemůže za město podávat žádosti o evropské dotace.

Podle pravidel ROP Severozápad je součástí žádosti o dotaci čestné prohlášení, že proti statutárnímu orgánu není vedeno trestní stíhání. Mandík je ale společně s dalším radním Josefem Macíkem (ČSSD) obviněn ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušování povinností při správě cizího majetku v souvislosti s projektem vítání občánků. Dosud ale nikdo nebyl obžalován, natož odsouzen. Z pohledu zákona je tedy Mandík nevinný.

O výjimečnou situaci jde i podle dotačních úředníků, pravidla Evropské unie jsou ale jasně daná. Teoreticky by místo města mohla podat žádost některá jeho příspěvková organizace – to by ale takto narychlo bylo administrativně složité. Vedení města by se proto mělo ještě tento týden se zástupci dotačního úřadu sejít a společně hledat řešení.

Ústí se kvůli stíhání primátora bojí o dotace z EU (zdroj: ČT24)

„Věřím a jsem přesvědčen, že dotaci město Ústí nad Labem získá,“ řekl ČT Mandík. Zastupitelka za ODS Irena Jílková ale podotkla, že pokud by primátorovo stíhání mohlo město poškodit, měl by rezignovat.

Projekt, který takzvaně nejvíce hoří, je rozšíření plaveckého areálu. Žádost má být za město podepsaná už na konci června. Akce bude stát přes 200 milionů korun a většinu má zaplatit právě Brusel. Město chce požádat také o dotace na rekonstrukci trolejbusových a autobusových zastávek. Projekt má stát 66 milionů korun, dotace z ROP Severozápad má tvořit 85 procent částky.