V Lednici vyrostl písečný svět

Lednice – Botticelliho Zrození Venuše, Michelangelův Mojžíš, dílo Alfonse Muchy. Nejedná se o výstavu nejznámějších uměleckých děl světa, ale o jejich pískové repliky. Ze tří set tun mořského písku je v Lednici vytvořili sochaři v čele s Michalem Olšiakem.

Celkem devět soch v nadživotní velikosti, které jsou od originálu téměř k nerozeznání. Až na použitý materiál. Místo carrarského mramoru je Michelangelův Mojžíš vytvořen zhruba ze třiceti tun písku. „Na výrobu všech soch bylo potřeba přes 300 tun, takže na každou sochu padlo kolem 30 tun. Jedna socha váží jako tank,“ popsal organizátor výstavy sochař Michal Olšiak s tím, že materiál na výstavu přivezlo 30 nákladních aut. „Nejvyšší socha má asi 4,5 metru a všechny jsou alespoň tři metry vysoké,“ dodal sochař.

Kde bere materiál na svá díla, ale prozradit nechtěl. „Pochází z jednoho místa na Moravě. Je to mořský písek z třetihor a je hrozně jemný, takhle jemný se jen tak nenajde. Trvalo mi dva roky, než jsem ho našel,“ chrání si své výrobní tajemství Olšiak.

Vedle klasických soch, jako je Venuše a Mojžíš, uvidí návštěvníci třeba i populární Angry Birds, naštvané ptáky z dílny finských tvůrců počítačových her. „Motiv výstavy Písečný svět je umění napříč historií. Chtěl jsem tu díla, která by se líbila všem, která všichni znají,“ vysvětlil Olšiak.

Kromě písku je třeba trpělivost

Základem písečné sochy je voda a písek. A hlavně hodně síly a trpělivosti. „Písek se několik dní dusá, s vodou, aby byl tvrdý. To dá docela práci. Je to, jako když člověk celý den šlape zelí. Pak se socha zhruba týden vyřezává,“ popsal tvorbu soch Olšiak. Právě při vyřezávání si musí umělci dávat pozor, aby křehké dílo nepoškodili. „Je potřeba hodně trpělivosti, zvlášť když to nechtíc spadne, což se stane pokaždé. Je tam třeba nějaký kamínek, který se musí vytáhnout,“ dodal sochař.

Výstava by měla trvat až do konce září. Zda pískové sochy skutečně tak dlouho vydrží, záleží na počasí. „Je potřeba, aby příliš nepršelo. Když je dobré počasí, vydrží sochy i několik měsíců, ale nesmí přijít krupobití nebo nějaký vandal. To bych měl opravdu špatné spaní,“ uzavřel Olšiak.