Povodňová výluka na Jesenicku končí, vlaky se vrátí o víkendu

Mikulovice (Jesenicko) – Na železniční trať z Mikulovic do Zlatých Hor v severní části Hrubého Jeseníku se vrátí vlaky. Nejezdí po ní od května, kdy trať poničila záplava. Správa železniční dopravní cesty nyní oznámila, že opravy budou hotové tak, aby mohly vlaky vyjet o nadcházejícím víkendu.

Zatímco po loňských povodních zůstávají mimo provoz dvě železniční trati dodnes, z letošních záplav, které však měly pouze lokální charakter, se dráhy vzpamatoval podstatně rychleji. Zatímco na Mladoboleslavsku by mohla výluka skončit v příštím týdnu, poslední vyloučená trať na Jesenicku se vrací do provozu již nyní. „Trať plánujeme zprovoznit v pátek odpoledne,“ upřesnil mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Iliaš. Protože vlaky do Zlatých Hor jezdí pouze o víkendu, vrátí se trať až v sobotu.

Velká voda z květnových dešťů nanesla na trať bahno a zeminu a poškodila železniční spodek. „V místech, kde voda snesla část štěrkového lože, jsme museli materiál za pomoci těžké mechanizace dosypat tak, aby trať měla stabilní podloží. Předběžný odhad škody je pět milionů korun,“ uvedl Marek Iliaš.

Kromě zlatohorské lokálky poškodila voda i hlavní trať z Mikulovic do Jeseníku, která je součástí spojnice Jesenicka s Krnovem. Ta je ale v provozu již od 1. června. „Museli jsme počkat, až voda opadne, a poté odstranit nánosy bahna, zeminy a kamenů. Na některých místech se také dosypával pod pražce štěrk, který voda odnesla,“ popsal mluvčí Illiaš.

Kromě Jesenicka a Mladoboleslavska, kde vlaky nejezdí kvůli letošním květnovým dešťům a záplavám, zůstávají mimo provoz části tratí z Peček do Kouřimi a z Lovosic do Teplic. Poškodily je deště a záplavy loni v červnu. Zatímco na kouřimské lokálce pokračují opravy, trať na Lovosicku na rekonstrukci stále čeká. Poškodil ji stejný sesuv podmáčeného svahu jako téměř dokončený úsek dálnice D8.