EMS žaluje kvůli dluhům za Opencard Prahu i její dopravní podnik

Praha – Společnost eMoneyServices (EMS) podala žaloby na Prahu a Dopravní podnik hl. m. Prahy. Chce po nich celkem 70 milionů korun, které údajně město a jeho firma dluží. Podle EMS se také město a jeho firma bezdůvodně obohatily. Praha i dopravní podnik dluhy uznávají, bezdůvodné obohacení však odmítají. Pražská rada v červnu schválila zaplacení dluhu za licence na využívání karet, avšak pouze 27 milionů. To má podle města stačit na uhrazení dluhu za 250 tisíc již vydaných karet i licenci na 50 tisíc nových.

První z dvojice žalob, které podala EMS k Městskému soudu v Praze, míří na město, od kterého společnost chce 40 milionů korun. Druhá je proti dopravnímu podniku a týká se dalších 30 milionů. „Žaloba byla podána, žádné další informace poskytovat nebudeme,“ uvedla mluvčí soudu Markéta Puci. Mluvčí firmy Martin Opatrný přiblížil, že město dluží „za neuhrazené licence a služby, které čerpalo“, a to od roku 2011. Dluh získala EMS od společnosti Haguess, když odkoupilo systém Opencard. V minulosti již EMS zaslala Praze a dopravnímu podniku předžalobní upomínky.

Jednání pokračují

Mluvčí magistrátu Petra Hrubá uvedla, že se zástupci města teprve budou muset se žalobou seznámit. K témuž se chystají právníci DPP. Jednání města s EMS o dalším fungování Opencard však podle Hrubé pokračují. „V současné době sestavujeme společný dokument o další spolupráci. Tento dokument by měl být podepsán v průběhu příštího týdne,“ řekla mluvčí Hrubá.

Praha a EMS, která na ni vlastní práva, jednaly o osudu Opencard již v minulých měsících. Městští radní odmítli cenu, za kterou chtěla firma svůj podíl na projektu prodat, primátor Tomáš Hudeček ji označil za příliš vysokou. Hovořil přitom o půlmiliardě korun, podle EMS šlo o 370 milionů. Prozatím se obě strany dohodly na dalším provizorním provozu systému.

Advokát: Soud může trvat měsíce i roky, ale spíše skončí dohodou (zdroj: ČT24)

Soud, nebo bluff?

Podle advokáta Milana Schagerera je možné, že spor skončí dohodou. Naznačil, že EMS vůbec nemusí jít o rozsudek, ale spíše o výhodu při vyjednávání. „Podání podobné žaloby může posílit žalující stranu. Na váhu dohody může dát i to, že vezme žalobu zpět, případně uzavře dohodu o narovnání,“ poukázal Schagerer. Pokud by ale nešlo o takový případ, může se soud táhnout i roky.

V souvislosti s některými smlouvami, díky kterým Opencard vznikla a dosud fungovala, půjde před soud bývalá městská rada včetně několika členů současného městského vedení, mimo jiné primátora Hudečka. Soud již uložil tresty – které však nejsou pravomocné – pěti bývalým úředníkům z odboru informatiky. Jeden z nich, který přitom na počátku policisty na problémy s kartami související upozornil, o Opencard hovořil také před vyšetřovací komisí Poslanecké sněmovny. Uvedl, že úvodní soutěž na vytvoření systému byla vytvořena na míru firmě Haguess a pozdější zakázky za 850 milionů město dělilo, aby na ně nemuselo vypisovat soutěže. Šéf auditorského týmu, který již v roce 2010 projekt posuzoval, již dříve řekl, že smlouvy Prahy s Haguess dělal buď diletant, nebo někdo, kdo chtěl město postavit do naprosto nevýhodné pozice. Firma Haguess ale dnes v Opencard již nefiguruje, před dvěma lety prodala projekt české pobočce Emoney Group.

Vydáno pod