Díky čipům zjistíme, kudy ryby plavou

Podyjí - Může vranka obecná nebo pstruh doplavat z nádrže Znojemské přehrady do Vranova nad Dyjí? I na tuto otázku by měl odpovědět ojedinělý výzkum pro Národní park Podyjí. Odborníci označili tisíce ryb unikátními značkami a kódy a nyní sledují, jak se v řece mezi dvěma přehradami ryby pohybují.

Odlovit, udělat malý vpich nebo aplikovat barvu a pustit zpět. Podobnou procedurou prochází tisíce ryb v Národním parku Podyjí, kde vědci provádějí rozsáhlý výzkum. „Chceme zjistit, jestli je úsek mezi dvěma přehradami migračně průchodný pro celé spektrum ryb, zejména těch původních. Jedná se především o pstruha potočního a ohroženou vranku obecnou,“ vysvětlil vedoucí výzkumného týmu Jiří Musil. Při odlovu vědci zároveň zkoumají, jak jsou které druhy ryb ve vodě zastoupeny.

Čipování ryb v Podyjí objasní jejich migraci (zdroj: ČT24)

„Ryby značíme více metodami. Skupinové značení spočívá v aplikaci plastových barev pod kůži jedince, pak používáme individuální číselné kódy. Jedná se o neinvazivní metodu, rybám nijak neubližuje,“ popsal Musil. Třetí způsob, jak vědci ryby čipují, je vůbec nejnáročnější. „Je to radiová telemetrie, která spočívá v implantaci vysílaček, a pak si pomocí antény rybu zaměříme,“ uvedl Musil.

Vědci první ryby čipovali už na jaře a průběžné výsledky výzkumu jim zatím dělají radost. „Data jsou zatím krásná, protože ve Znojemské přehradě se prokázal výskyt řady vzácných druhů ryb,“ chválil si Musil, podle něhož výsledky výzkumu poslouží nejen vědcům, ale třeba i rybářům a správcům toku. Pokud výzkum prokáže, že se rybám v řece špatně migruje, využijí se výsledky jako podklad pro budování rybích přechodů.