Alergiků a astmatiků rychle přibývá. Moravskoslezský kraj je na špici

Ostrava - Počet alergiků a astmatiků se v České republice za posledních dvacet let ztrojnásobil. U dětí trpících astmatem lékaři zaznamenali od roku 1996 nárůst z 2,5 procenta na 8,5. Moravskoslezský kraj je vzhledem k znečištěnému životnímu prostředí na tom hůř než jiné regiony. Astmatiků je v tomto regionu třikrát více, než činí republikový průměr. Na astma v Česku umírá ročně kolem stovky lidí.

Alergici tvoří už třicet procent české populace, astmatiků je osm až deset procent. Téměř dvacet procent lidí trpí na alergickou rýmu. Narůstá počet osob, u kterých se projevuje sezonní alergie na pyly i celoroční alergie na roztoče.

Alergie jsou nebezpečnější

„Ten nárůst vnímáme jako velký problém. A přímo za rizikové považujeme, že také přibývá počet pacientů, kteří mají těžké alergické reakce na bodnutí hmyzem nebo určité potraviny,“ řekl předseda České společnosti alergologie a klinické imunologie Vít Petrů. Zdůraznil ale, že Česko v tom není nějak výjimečné. „Podobné je to ve všech rozvinutých zemích. Dá se říci, že alergie jsou metlou moderní doby,“ řekl Petrů. Problémem také je, že alergie jsou stále komplikovanější. „Neobjevují se sice nové alergeny, ale různě se kříží a sdružují, například alergie na pyly s alergiemi na určité potraviny,“ vysvětloval Petrů.

Kde jinde než v Ostravě

Společnost, která sdružuje alergology a imunology, v těchto dnech pořádá v Ostravě kongres specialistů z celého Česka a Slovenska. Zabývají se novými poznatky v diagnostice a léčbě, ale řeší také vliv životního prostředí na alergie a imunitu člověka. I proto se poprvé za jednatřicet let historie kongresu sešli v Ostravě. Fakt, že centrum těžkého průmyslu má nejhorší životní prostředí v zemi a že nadlimitní hodnoty znečišťujících látek jsou v Moravskoslezském kraji dlouhodobě překračovány nejčastěji, se podepisuje i na počtu astmatiků. Těch je v kraji třikrát více než jinde v zemi, nadprůměrný je také počet lidí trpících alergiemi. A nezdravé prostředí škodí zvláště dětem.

Kongres alergologů a imunologů v Ostravě

„Velké množství znečišťujících látek v ovzduší negativně ovlivňuje především nejcitlivější jedince, jejichž imunitní systém ještě není zralý, což jsou především děti,“ uvedl předseda kliniky alergologie a imunologie olomoucké fakultní nemocnice Jaromír Bystroň. V Ostravě je stále rozvinutý těžký průmysl, je navíc nevýhodně položena a v zimě proto její obyvatelé trpí častými inverzemi. Další negativní vliv má doprava. „Například na zastávkách autobusů, asi do pěti set metrů, dochází k expozici dítěte mikročásticemi, které umí redukovat imunitu,“ uvedl alergolog z Ústí nad Labem Josef Richter.

Alergologové se v Ostravě zabývali mimo jiné vlivem stravy na dětskou imunitu. Kongres pokračuje do soboty.