Plachtu na střeše smetl vítr, po dešti zažili nájemníci peklo

Stožec - Déšť a silný vítr, který v posledních dnech trápí Českou republiku, zkomplikoval život i nájemníkům ve Stožci na Prachaticku. Majitel mění vystěhovanou polovinu domu včetně půdní nástavby na luxusní apartmány. Voda se ale kvůli odkryté střeše dostala i do obývané části. Plachta, která krov provizorně zakrývala, nejspíš nevydržela nápor větru, a nájemníci tak dostali ledovou sprchu.

Z horních bytů se voda postupně dostala i do dalšího patra. Zničené jsou tak už dvě třetiny domu a nájemníci mají za sebou dvě bezesné noci. Stropy, zdi i podlahy bytů jsou promáčené, voda teče i kolem elektrických kabelů.

„Chytalo se to, kde to šlo, kde to nešlo, tak bohužel voda natekla někam na podlahu, tak se to muselo pořád vytírat,“ řekl České televizi osmdesátiletý Vladimír Svoboda, který místo oslavy svých narozenin uklízel se ženou byt.

Majitelé začali s rekonstrukcí střechy v polovině října. Doufali, že babí léto vydrží ještě několik týdnů. „Asi bychom k tomu nepřistupovali, kdyby ty zprávy nebyly,“ podotkl správce domu Ivan Mraček.

Stavební firma teď lidem hledá náhradní ubytování. Pomoc už nabídla i obec, která připravuje ubytovnu. Majitelé domu slíbili, že byty opraví, nahradí škodu a sníží obyvatelům nájem. Kdy se ale do svých domovů budou moci vrátit, zatím nikdo neví.

Déšť připravil nájemníky o střechu nad hlavou (zdroj: ČT24)