Ve Vinoři přišli na legální sklad zbraní v bytové zástavbě. Policie ho přestěhuje

Praha - Stovky zbraní a víc než milion nábojů skladovali v rodinném domku uprostřed pražské vilové čtvrti ve Vinoři dva podnikatelé. Starosta této městské části František Švarc i pod dojmem toho, co se se stalo před nedávnem ve Vrběticích, nařídil v domě kontrolu a sklad se nyní přestěhuje do vhodnější lokality. Informoval o tom dnes Český rozhlas.

Téměř tisíc samopalů, kulomety a přes milion nábojů koupil před osmi lety od ministerstva obrany podnikatel Petr Hrabánek. Zbraně chtěl zpeněžit. Uskladnil je u svého známého Romana Hány. Muži se ale pohádali a sklad byl posledních šest let zapečetěný po policejní kontrole.
 
Starosta Vinoře František Švarc o zbraních a munici ve vilové čtvrti až donedávna nevěděl. „Kontrola zjistila, že majitelé skladu jsou certifikování zbrojíři a že mají na skladování všechna potřebná povolení. Přesto jsme řekli, že si nepřejeme, aby u nás byla skladována v bytové zástavbě jakákoliv munice a bylo nám policií přislíbeno, že během tohoto víkendu by se to mělo od nás přestěhovat pryč,“ konstatoval Švarc.

Sklad zbraní by měl z Vinoře zmizet (zdroj: ČT24)

Oba podnikatelé tvrdí, že sklad je bezpečný a nikomu z lidí ve čtvrti nic nehrozí. Hrabánek už ale začal zbraně odvážet.

Pyrotechnici ve Vrběticích řízeně odpalovali munici

Pyrotechnici v areálu ve Vrběticích na Zlínsku, kde před dvěma týdny vybuchl muniční sklad, likvidovali nalezenou munici. V pátek během dne uskutečnili čtyři řízené detonace, odpoledne byla ještě jedna slabá neřízená, od té doby je klid, řekla dnes ráno zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Pyrotechnici denně čistí přístupové cesty po nočních explozích. Výbušniny, u kterých to jejich stav dovoluje, odváží do bezpečných vojenských prostorů k likvidaci.

Epicentrum výbuchu munice je podle pyrotechniků stále žhavé a občas exploduje, kráter se ale zmenšuje. V budově vybuchlo podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) asi 57 tun různé munice. Stát má o počtu munice informace jen od nájemců těchto prostor, vzhledem k bezpečnosti nelze nyní do budov vstoupit a ověřit množství munice.

Zlínská policie v pátek večer vyzvala firmy, aby munici z areálu odvážely. Ve skladech je údajně kolem tisíce tun munice, nájemci jsou čtyři firmy. Pokud to neudělají, postará se o odvoz stát, uvedl Chovanec. Operace však bude složitá a potrvá měsíce. Odvoz bude možný až poté, co pyrotechnici skladiště prohlédnou a potvrdí, že už nehrozí další výbuchy.

Tak či onak, policie chce v nejbližší době zkontrolovat velké muniční sklady po celé republice, zda jsou provozovány v souladu s bezpečnostními předpisy.

Vydáno pod