Vůči Změně jsme se vymezili, ale chceme spolupracovat, tvrdí Batthyány

Liberec – Vítěz komunálních voleb v Liberci Změna pro Liberec svou šanci na sestavení koalice nezužitkovala, tvrdí lídr druhého ANO Tibor Batthyány. Měli na sestavení koalice více než týden, tvrdí. Změna pro Liberec dostala od voličů 25,46 procenta hlasů a v zastupitelstvu získala 12 mandátů z 39. Hnutí ANO 2011 má mandátů devět. Spojení se Změnou už před volbami odmítlo především kvůli útočné a pomlouvačné kampani a v neděli se dohodlo na koalici s třetími Starosty pro Liberecký kraj, ČSSD a TOP 09, dohromady budou mít 23 mandátů. Jan Korytář (Změna pro Liberec) považuje za nefér, že ANO odmítá koalici kvůli kampani a uzavřelo ji s libereckou ČSSD.

„Řekli jsme si se Starosty pro Liberecký kraj podmínky, za kterých by tato koalice mohla fungovat. V tu chvíli bylo na nás jako hnutí ANO, abychom sehnali další dva partnery, kteří by do toho s námi šli,“ shrnul pravděpodobný liberecký primátor. Během týdne podle jeho slov společné priority sepíší strany do programového prohlášení. Mezi body patří třeba schválení územního plánu, problém řešení tepla prý rovněž radnice „před sebou valí už mnoho let“, nebo jde o změnu řízení městských akciových společností.

Spolupráci se Změnou zavrhlo hnutí ANO otevřeně již před volbami. Batthyány označil za příklad nečisté předvolební kampaně „zneužití osobních údajů lidí, kteří podepsali petici k tomu, aby si Změna udělala předvolební agitaci“. Šlo o petici na vyhlášení referenda o neprodeji městského majetku. Změna lidem poděkovala za podporu referenda a v poslední části pak dopis obsahoval agitační část, tvrdí Batthyány. Dalších důvodů nespolupracovat se Změnou má prý hnutí několik.

Batthyány: Změna šanci dostala (zdroj: ČT24)

Je si ale vědom síly Změny v zastupitelstvu a to, že se proti ní ANO vymezilo, ještě neznamená, že by ji teď mělo čtyři roky ignorovat. „Chtěl bych, abychom našli společnou řeč na mnoha bodech,“ avizoval.

Kampaň byla ostřejší, ale pravdivá

Lídr Změny pro Liberec Jan Korytář považuje poukazování na ostrou kampaň za pouhou mediální záminku pro zdůvodnění, že ji tvůrci koalice obešli. „Nikdo neřekl, že by kampaň byla nepravdivá. Ano, byla ostřejší, ale nezapomínejte, že jsme ji dělali v nejzadluženějším městě ČR, kde máme nejdražší teplo, jednu z nejdražších vod a nejdražší MHD,“ prohlásil v rozhovoru pro ČT. Takový stav odpovídá podle něj tomu, jak se město roky vedlo.

Nová koalice má sice většinu, Korytář ale nepovažuje za férové vůči voličům už to, že ani ANO, ani Starostové neříkali, že znovu vtáhnou do hry ČSSD. Ta podle něj za čtyři roky v primátorském křesle přivedla město k nejhoršímu výsledku z krajských měst. „Pokud někdo říká, že s námi nevytvoří koalici kvůli ostřejší kampani, a bez problému ji udělá s libereckou ČSSD, pak se tomu každý, kdo tady poměry jen trochu zná, musí smát,“ tvrdí lídr vítězné Změny. Mrzí ho, že Starostové nenašli odvahu uvtořit se Změnou koalici s těsnou většinou.