Císařské lázně nadále chátrají, kraj už opravu nestihne

Karlovy Vary – Peníze na opravu Císařských lázní se nedaří Karlovarskému kraji sehnat. Rekonstrukce dlouhodobě chátrajícího objektu přitom byla podmínkou, za kterou ho město Karlovy Vary kraji za zlomek ceny prodalo. Kraj proto nyní začal uvažovat o převedení Císařských lázní zpět na město.

Císařské lázně marně čekají na opravu, kraj ji už nestihne (zdroj: ČT24)

Oprava Císařských lázní má odhadem stát 880 milionů korun. Když kraj historický objekt od města kupoval, slíbil že ho do roku 2016 rekonstruuje, ale opakovaně neuspěl se žádostmi o státní a evropské dotace. Nakonec zajistil pouze havarijní opravu střechy. Podle krajských radních už je vyloučeno, že by bylo možné smlouvu s městem naplnit. Podle mluvčího ministerstva financí Radka Ležatky nic nezměnila ani žádost kraje o pomoc, kdy by kraj spolu s městem investoval půl miliardy a stát doplatil zbytek. „V rozpočtu na rok 2015 se s tímto projektem zatím nepočítá,“ uvedl mluvčí.

Stále reálnější tak začíná být varianta, že objekt za dva roky opět připadne městu. „Kraj ztrácí naději, že peníze někdy získá, takže nenaplníme podmínku předávací smlouvy. Uvažujeme o tom, že nabídneme Císařské lázně městu zpět,“ shrnula náměstkyně hejtmana Eva Valjentová (KSČM). Náměstek karlovarského primátora Jiří Klsák (KOA) však pochybuje, že by navrácení městu Císařským lázním pomohlo. „Samo město by na rekonstrukci nemělo. Hlavně se ztrácí původní úmysl, kdy se spojí dva až tři subjekty, které by rekonstrukci financovaly,“ poukázal.

Z historie Císařských lázní:

  • architekti: Ferdinand Fellner a Herman Helmer
  • po vzniku v letech 1893–1895 byly lázeňským zařízením s nejmodernějším provozem v Rakousku-Uhersku
  • vybavení: původně 120 koupelen, Zanderův sál pro švédskou léčebnou gymnastiku, císařská lázeň s vanou císaře Františka Josefa
  • budova je uzavřena od roku 1994
  • od roku 2010 kulturní památkou

Honosná budova Císařských lázní chátrá už dvě desetiletí. Hlavním problémem je vlhkost, proti zatékání pomohla alespoň oprava střechy. „Zatékalo do Zanderova sálu, který má tak vysokou hodnotu, že se to muselo vyřešit okamžitě,“ podotkl správce lázní Drahoslav Stráský. K problémům s vlhkostí ale nepřispívá pouze děravá střecha – prostory poškodila také havárie vody.

Císařské lázně přes špatný stav patří mezi pět nejcennějších památek ve městě. Návštěvníkům se ale otevírají jen přes letní turistickou sezonu.