Děti se v Liberci připravují na let k Marsu

Liberec – Přestože jsou to ještě skoro děti, a některým dokonce ani nebylo 15 let, už se připravují na simulovaný let do vesmíru. 10 dětí se teď sešlo v libereckém science centru na finále Expedice Mars. Na jaře se vydají do Evropského vesmírného střediska v Belgii.

Mezi finalisty je v Liberci i čtrnáctiletý Vojtěch Ježek. Ten například v gyroskopu zažíval stejné pocity jako skutečný astronaut ve vesmíru. On i jeho kolegové se mají na libereckém setkání pobavit a poznat, co vše cesta do vesmíru obnáší.

Do libereckého finále se dostali jen ti nejlepší mladí zájemci o vesmír z Česka a Slovenska. Postoupili tam přes základní kola a semifinále. Smysl setkání upřesnil organizátor Expedice Mars 2014 Slávek Hrzal: „Cílem finále je vybrat účastníky, posádku rakety kosmické a posádku řídícího centra. Na jaře příštího roku pětice z nich zasedne do rakety, pětice do řídícího centra a podniknou simulovaný let do vesmíru.“ Symbolem expedice je plyšová figurka Hurvínka - i ta se s dětmi v Belgii mise zúčastní.

Výcvik astronauta zahrnuje i fyzikální a chemické pokusy. Finalisté taky musí umět sestrojit model rakety, která skutečně poletí.

Slávek Hrzal upřesnil i další program a otevření akce pro veřejnost: „Jednu noc strávíme pod hvězdami v planetáriu. A připravili jsme i workshopy pro návštěvníky, takže co se učí naše děti, si s nimi budou moci zítra a pozítří vyzkoušet i návštěvníci a i naše odborné přednášky. Protože naším partnerem je Česká kosmická kancelář. Takže sem přijedou odborníci z České kosmické kanceláře. A i ty přednášky, které jsou pro nás, nabídneme veřejnosti,“ dodal organizátor Expedice Mars Slávek Hrzal.

Expedice Mars má letos už 11. ročník. Obvykle se na úvod přihlásí okolo 200 až 300 dětí, nicméně po výběru se počet účastníků konkrétní expedice zredukuje na deset nejlepších. Simulovaných letů se tedy od roku 2004 zúčastnilo v součtu asi sto mladých lidí. Mnozí u fyziky nebo astronomie zůstali a dnes pomáhají mladším. Příkladem je osmnáctiletá Michaela, která dnes vzpomíná, že na expedici udělala svůj první vědecký pokus. „Od té doby mě to tak zaujalo, že se mi podařilo probojovat na celosvětovou soutěž v Los Angeles, kterou se mi podařilo vyhrát,“ dodala Michaela Brchnelová. A Slávek Hrzal připomněl, že mezi bývalými účastníky je také jeden pilot.

Mars lidstvo láká od nepaměti. Posádku pro jednosměrný let hledá například nizozemská společnost Mars One. Takže je možné, že účastníci dnešní dětské expedice třeba jednou uvidí rudou planetu i jinak než jen v simulátoru.

Expedice Mars 2014 (zdroj: ČT24)