ČT: Půta je prý mezi devíti lidmi, pro něž bylo určeno 11 milionů

Praha – Kostel, tak se jmenuje tabulka, kterou policie našla u jednoho z pracovníků Metrostavu. Jsou na ní údajně zaznamenány úplatky ve výši 11 milionů korun určené pro devět lidí, kteří měli ovlivnit zakázku na opravu libereckého kostela za zhruba 60 milionů korun. Mezi jmény prý figuruje hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Ten obvinění z korupce odmítá. Nicméně rezignoval na funkci předsedy hnutí Starostové a nezávislí (STAN), nadále však zůstává v čele ROPu Severovýchod; o jeho odvolání ani vyslovení důvěry dnes výbor nehlasoval.

Půta je v tabulce úplatků veden prý jako "Nejvyšší" (zdroj: ČT24)

Policie hodnotí projekt rekonstrukce kostela Máří Magdalény, financovaný z evropských dotací, jako nejrozsáhlejší korupční kauzu Liberecka posledních let. V obvinění figuruje celkem pět jmen a podle policie se v celé úplatkářské kauze nejvíce angažovali dva zaměstnanci Metrostavu – Jaroslav Stuchlík a Jan Petráň. Pětici pak vedle hejtmana doplňuje ještě podnikatel Jaromír Dolanský a Petr Jirkův z Developer.cz.

Policejní obvinění:

„Jaroslav Stuchlík a Jan Petráň požádali…Martina Půtu, aby…zajistil schválení smluvního vztahu, tak…aby stavební práce byly společnosti Metrostav uhrazeny z rozpočtu Evropské unie a to za…slíbený úplatek 800 tisíc korun.“

Detaily si pak Petráň s Půtou údajně domlouvali na benzínové stanici. „Slíbený úplatek obdržel Martin Půta pouze z části, kdy zbývající část mu slíbili Jaroslav Stuchlík, Jan Petráň a Petr Jirků vyplatit až z poskytnuté dotace,“ píše se dál v obvinění.

Půta mohl zakázku ovlivnit ze své pozice předsedy Výboru Regionální rady ROP Severovýchod, která rekonstrukci kostela financovala.

Obvinění v případu hejtmana Půty
Zdroj: ČT24

Půta je prý v tabulce jako „Nejvyšší“

V tabulce s rozepsanou výší úplatků je devět lidí označeno přezdívkami a policie v obvinění uvádí, že „Nejvyšší“ měl dostat 800 tisíc a „Nejčistší“ 700 tisíc. „V případě hovorů o osobě Martina Půty používali obvinění přezdívku Nejvyšší a v případě hovorů o Janu Korytáři pak přezdívku Nejčistší, “ píše se v obvinění. „Tu tabulku si vysvětlit neumím, není to moje tabulka, nikdy jsem ji neviděl, na rozdíl od policie,“ uvedl Půta.

Ale liberecký zastupitel Korytář obviněn nebyl. „Já jsem žádný úplatek nevzal, ani mi nebyl nabídnut, nemohu ovšem vyloučit, že se o to někdo chtěl pokusit,“ řekl. Sám hejtman Půta v telefonním odposlechu se zástupcem Metrostavu kritizoval Korytářův negativní postoj k celému projektu.

  • Hejtman Půta volá zaměstnanci Metrostavu Petráňovi: „Ty v***, jestli jste tohle měli s ním domluvený, tak to byla pěkně idiotská hra.“
  • A Petráň odpovídá Půtovi: „Ty v***, řekni mi, proč ten v** Korytář do toho takhle rejpnul.“

Podle policie se obvinění po telefonu bavili o tom, že zmíněnou tabulku nechali schválit přímo u vedení Metrostavu v Praze. To ale odmítlo kauzu jakkoliv komentovat. Firma měla přitom problémy už v souvislosti s vyšetřováním exhejtmana Davida Ratha, kdy byla policií obviněna celá společnost. Podle Metrostavu ale nedůvodně.

Obviněný Půta zůstává v čele ROP Severovýchod

Půta, obviněný z korupce, stále zůstává v čele Výboru Regionální rady ROP Severovýchod. O jeho odvolání ani vyslovení důvěry dnes výbor nehlasoval. Členové ale nevyloučili možnost, že se k tomuto bodu vrátí na dalším zasedání. Politik ale rezignoval na funkci předsedy hnutí Starostové a nezávislí (STAN).

Ke svému působení v ROP Půta řekl: „Jsem připraven sám rezignovat v okamžiku, kdy by moje obvinění mělo jakýkoliv negativní vliv na fungování ROP Severovýchod. Stále však trvám na svém prohlášení, že jsem nejen v případě projektu kostela Máří Magdalény v Liberci, ale ani nikdy jindy, nepřijal úplatek ani jiné osobní zvýhodnění.“ A dodává, že nechce být příčinou toho, že by někteří příjemci měli problémy s proplacením dotací.