Onderka se z kanceláře primátora přestěhoval do rohu

Brno – Muž, který Brno vedl nejdéle v jeho novodobé historii. Dosavadní primátor Roman Onderka (ČSSD) stál v čele města osm let, dnes primátorský řetěz předal svému nástupci Petru Vokřálovi (ANO). Na Onderku teď v sále zbylo místo v opozičních lavicích v rohu místnosti. V následujících čtyřech letech bude pouze řadovým zastupitelem.

Dnes naposledy shlížel na ostatní zastupitele shora, pak svoji židli přenechal novému primátorovi Petru Vokřálovi (ANO). Onderka byl před čtyřmi lety, kdy post primátora obhájil, prvním lídrem sociálních demokratů, který v Brně ovládl komunální volby. Dnešní derniéru odmítl komentovat. „Ne! Už jsem vám to řekl dneska čtyřikrát a včera třikrát,“ reagoval podrážděně na prosbu redaktora ČT o vyjádření.

Po vojně pracoval jako vozmistr u dráhy. Brzy se stal odborářem a o pár let později se stal šéfem zastupitelů sociální demokracie v Brně. Když se v roce 2006 stal primátorem, měl čtyřicet a pouze středoškolské vzdělání. Tituly si rychle doplnil – i když jeho bakalářská práce byla příliš krátká a špatně zdrojovaná, obhájil ji na soukromé vysoké škole v Brně na výbornou.

Sám primátor se ke své práci opakovaně odmítal vyjádřit. Podívejte se, jak před třemi lety reagoval na dotazy redaktora a nynějšího editora Událostí v regionech Michala Šebely.

Reakce primátora Romana Onderky a jeho náměstsků Jany Bohuňovské a Ladislava Macka (zdroj: ČT24)

Pomyslnou jedničku by si ale Onderka zasloužil za hospodaření města. Pod jeho vedením Brno dlouhodobě snižovalo své dluhy a ekonomičtí experti finanční politiku města opakovaně chválili.

Onderka: Z Brna jsme udělali ekonomicky zdravé město

„Není to jen slogan, ale reálná skutečnost, na které lze stavět perspektivní budoucnost města. Zastavili jsme zadlužování a snížili dluh v kombinaci s realizací projektů, jako byly rekonstrukce Špilberku, vily Tugendhat, a dalších projektů jako modernizace vozového parku nebo vybudování téměř tří tisíc míst v mateřských školách.“

(zdroj: ČTK)

Současně ale podle kritiků občas utrácel i tam, kde nebylo třeba. Asi nejsilnější reakce vyvolal brněnský orloj na náměstí Svobody za dvanáct milionů korun. Více než hodinový stroj podle některých lidí připomíná mužské přirození. „Já nevím, já se každé ráno sprchuji a věřte mi, že když se tak na to dívám, tak je to něco úplně jiného,“ reagoval tehdy na kritiku Onderka.

Portrét Romana Onderky teď rozšíří početnou galerii bývalých primátorů brněnského magistrátu. Největší hra v kariéře Romana Onderky dnes zvolením nového primátora skončila. On sám se přesouvá do opozice, v čele brněnské ČSSD zatím zůstává.

„Stejně jako uplynulých třicet let budu chodit do práce a věnovat se funkci zastupitele. ČSSD v Brně dosáhla druhého nejvyššího výsledku, získala největší počet mandátů v rámci Brna, a proto podporu občanů vnímám jako velký závazek,“ řekl pro ČTK Onderka.

Roman Onderka

Roman Onderka se narodil 11. listopadu 1965 v Brně. Po studiu na střední škole pracoval v podniku ADAST Adamov jako mechanik a následně byl vozmistrem Českých drah v Brně. Poté začal pracovat v odborech, stal se tajemníkem Odborového sdružení železničářů pro Jihomoravský kraj a kraj Vysočina.

Později absolvoval bakalářské studium ve studijním programu ekonomika a management na Vysoké škole Karla Engliše v Brně a titul MBA na brněnském Vysokém učení technickém.

Lídr brněnské ČSSD Roman Onderka byl v roce 2006 zvolen primátorem díky vyjednání koalice s trojicí dalších stran. V dalších volbách po čtyřech letech už v Brně ČSSD vyhrála, a tak Onderka působil jako primátor brněnského magistrátu až do letošních voleb, kdy byl po osmi letech nahrazen Petrem Vokřálem.