Zdravotní sestra obviněná z vraždy šesti pacientů jde do vazby

Ústí nad Labem - Ústecký okresní soud poslal do vazby zdravotní sestru Věru Marešovou, která čelí obvinění z vraždy šesti pacientů. Soud tak vyhověl návrhu žalobce, protože se obával, že by obviněná mohla utéct. Marešová byla původně stíhaná kvůli zabití jedné pacientky. Po dalším vyšetřování kriminalisté obvinění rozšířili o dalších pět skutků. „Dokazování probíhá nadále a nelze vyloučit, že tam dojde k dalším rozšířením,“ řekl státní zástupce František Stibor. Padesátileté ženě hrozí doživotí.

UDÁLOSTI: Vazba pro vraždící zdravotnici z Rumburku (zdroj: ČT24)

„Důvodem vazby je obava, že by obviněná mohla uprchnout a skrývat se před trestem, který jí hrozí. Oproti názoru státního zástupce soudkyně neshledala důvodnou obavu, že by obviněná mohla v budoucnosti pokračovat v páchání trestné činnosti, která jí je kladena za vinu,“ řekl mluvčí soudu Jan Tichý.

V minulých týdnech kriminalisté prověřovali celkem 11 případů podezřelých úmrtí v tamní nemocnici. Ještě na začátku září vyšetřovatelé tvrdili, že z dalších podezřelých případů nepřišli na žádný takový, kvůli němuž by obvinění bývalé zdravotní sestry rozšířili. Nyní už je vše jinak. „Podle důkazů, které máme k dispozici, jednala s určitým rozmyslem, je tam určitá forma přípravy. Navíc jsme shledali zvlášť zavrženíhodné pohnutky, protože se skutků dopustila na nemocných, nemohoucích obětech,“ řekl už dříve dozorující státní zástupce František Stibor.

Lužická nemocnice v Rumburku
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

V prvním z případů podle policie podala sestra v noci z 5. na 6. června starší pacientce velkou dávku draslíku, která jí způsobila srdeční arytmii a smrt. Za to jí hrozí až 18 let vězení. Soud ji nicméně už na konci září po měsíci propustil z vazby a vyšetřování probíhalo na svobodě.

Policie původně pracovala s domněnkou, že sestra zabíjela ze soucitu a prováděla eutanazii. Tuto verzi ale policisté později v podstatě vyloučili. Teď se zabývají verzí, že šlo o úmyslný čin. Pacientka v rumburské nemocnici zemřela v noci na 6. června. Na podezřelé úmrtí upozornil lékař, který měl se sestrou službu. O tom, že by pacientka dobrovolně žádala o smrt, pochybuje i samotná rodina, jak zjistili Reportéři ČT.

Stibor: Nelze vyloučit, že obvinění ještě rozšíříme (zdroj: ČT24)
  • 5. června v Lužické nemocnici v Rumburku zemřela sedmdesátiletá onkologická pacientka. Lékař Petr Vondráček zjistil, že u zemřelé před smrtí prudce stoupla hladina draslíku, který způsobil srdeční arytmii. Zástupce vedení nemocnice posléze podal trestní oznámení na jednu ze zdravotních sester kvůli podezření ze spáchání trestného činu.
  • 22. srpna v souvislosti s úmrtím pacientky obvinila policie z vraždy tehdy již bývalou zdravotní sestru Věru Marešovou, která byla vzata do vazby. V tisku se posléze objevila spekulace, že šlo o eutanazii. Nemocnice nepotvrdila podezření na víc případů.
  • 23. srpna vedení nemocnice zpřísnilo vnitřní předpisy týkající se kontrol zdravotní dokumentace a nakládání s vybranými léky.
  • 25. srpna ústecký krajský státní zástupce Jan Jakovec řekl, že policie prošetřuje dalších 11 případů úmrtí v rumburské nemocnici.
  • 3. září státní zástupce řekl, že obviněná podle policie neprováděla eutanazii.
  • 16. září vedení rumburské nemocnice oznámilo, že podá trestní oznámení na lékaře Vondráčka pro nadržování a neoznámení trestného činu. Lékař údajně manipuloval s důkazy a znehodnotil je. Vondráček jakékoli pochybení odmítl a kroky managementu nemocnice označil za účelové.
  • 29. září byla obviněná propuštěna z vazby.
  • 26. listopadu policie obvinila bývalou sestru z vražd dalších pěti pacientů. Státní zástupce proto podal návrh na vzetí ženy do vazby, protože se obával, že by obviněná mohla utéct.
  • 27. listopadu ústecký okresní soud vyhověl návrhu žalobce a poslal obviněnou Věru Marešovou do vazby.