V Brně začínají vánoční trhy, stromeček rozsvítila první dáma

Brno – Už podevadesáté se na náměstí Svobody v Brně rozzářil vánoční strom. Slavnostního rozsvícení a zahájení vánočních trhů se zúčastnila i první dáma Ivana Zemanová. Tradici stromu v centru Brna, pod kterým je umístěna kasička charity, založil v roce 1924 spisovatel Rudolf Těsnohlídek, aby pomohl opuštěným dětem.

NO COMMENT: Rozsvícení vánočního stromu na náměstí Svobody v Brně (zdroj: ČT24)

V Brně začíná advent už v pátek – vánoční vesničku na náměstí Svobody navštíví ze zkušeností z předchozích ročníků denně desítky tisíc lidí. Láká je trdelník, punč, svařené víno nebo „Svoboďáček“ – horký nápoj z rumu, medoviny a svařeného vína.

Na náměstí už nechybí ani pokladnička Českého Červeného kříže. Její výtěžek každoročně podporuje dětské domovy. I když trhy skončí 29. prosince, kasička bude na náměstí Svobody instalovaná až do osmého ledna.

Vánoční trhy ale nejsou jen náměstí Svobody. Zelný trh je sice kvůli probíhající opravě mimo hru, nahradí ho ale Moravské náměstí. Trhy tam potrvají stejně do 23. prosince. V jedno velké tržiště se na deset dní promění i areál brněnského výstaviště s rekordním počtem skoro pěti set prodejních stánků. Na vánočně osvětlené Brno se můžou zájemci podívat také z ptačí perspektivy. Během adventu se mimořádně otevře věž Staré radnice i s vánočními dílnami pro děti.

Vánoční trhy v Brně

  • náměstí Svobody: 28. 11. – 29. 12.
  • Moravské náměstí: 28. 11. – 23. 12.
  • BVV: 5. 12. – 14. 12.

Znojmo otevře zimní kino

Ve většině okresních měst startují vánoční trhy až za pár dní. Třeba v Břeclavi nebo ve Znojmě začnou už tuto neděli. Znojemská beseda letos láká na novinku – zimní kino. Na Horním náměstí se budou v průběhu vánočních trhů promítat především pohádky a filmy se sváteční tematikou. „Vybrali jsme například pohádky Jak se budí princezny, Tři oříšky pro Popelku nebo Pelíšky. U filmů si lidé budou moci vychutnat svařené víno a různé punče. Myslím si, že to bude příjemné zpestření znojemského adventu,“ reagoval ředitel Znojemské besedy František Koudela. Novinkou bude i dětská dílna nebo farmářské trhy, ty město pořádá v polovině prosince.

Třeba v Miroslavi na Znojemsku zase mají děti možnost poslat přímo z náměstí dopis Ježíškovi. „Teď je schránka zavřená, ale až se bude blížit adventní neděle, tak ji otevřeme a dopisy předáme Ježíškovi,“ popsal starosta Roman Volf (ČSSD).

Dočkat se Vánoc nemohli ani v Kroměříži. Svůj vánoční strom rozsvítili už ve čtvrtek. Město letos investovalo do nových ozdob. „Jsou barevnější, modernější a hezčí. Budou samozřejmě i levnější na provoz,“ popsal mluvčí kroměřížské radnice Pavel Zrna. Vánoční trhy s každodenním programem ale začnou až v polovině prosince.

V Jakubově na Třebíčsku staví betlém ze slámy

Zatímco v centrech velkých měst jsou Vánoce spíše o komerci, v Jakubově na Třebíčsku si je neumějí představit bez betlému ze sena a slámy. Místní si ho vyrábí sami už deset let. Dnes se pustili do jeho stavby, ta se protáhne až do soboty.

NO COMMENT: V Jakubově vzniká betlém ze sena a slámy (zdroj: ČT24)