OBRAZEM: V Brně se po 24 hodinách rozjely první linky trolejbusů

Brno - Až kolem 16. hodiny se v Brně podařilo obnovit provoz prvních dvou linek trolejbusů. Kvůli námraze na trolejích byly mimo provoz od včerejšího odpoledne. Omezená zůstává i tramvajová doprava. Zcela mimo provoz jsou linky 4 a 10. Zatímco v centru se lidé pohybují bez větších problémů, v okrajových městských částech musí využít náhradní autobusovou dopravu.

Do brněnských ulic dnes kvůli námraze vyjely jen dvě třetiny vozidel dopravního podniku. Ten provozuje celkem 160 tramvají a trolejbusů. Do terénu vyslala firma také 30 autobusů, které zajišťují náhradní dopravu. Jezdí za většinu linek trolejbusů a také na těch tramvajových linkách, které ještě nejsou zcela zprůjezdněny.

V okrajových částech města se ale lidé musí obrnit trpělivostí - na náhradní dopravu je často nutné čekat až půl hodiny a kvůli přeplněnosti autobusů se tam někteří cestující ani nedostanou. Naopak třeba na tramvajovém uzlu v ulici Česká je provoz už od rána hladký.

Po komplikacích od dopoledne znovu funguje web Dopravního podniku města Brna, kde najdete aktualizované informace o provozu linek.

Perných 24 hodin hasičů a silničářů

Jihomoravští hasiči během posledních 24 hodin vyjížděli v souvislosti s ledovkou k více než 350 případům. Krajské operační středisko proto muselo z volna povolat posily profesionálních hasičů z jižní Moravy i z Vysočiny. Na jihu Moravy padající větve a stromy nikoho v posledních 24 hodinách nezranily, nicméně zkomplikovaly provoz na silnicích. Nejvíc zásahů – 137 – hasiči zaznamenali v Brně-venkově. Od dnešního rána zásahů ubylo - hasiči vyjížděli ke stovce případů, většinou k popadaným stromům a větvím.

Správa a údržba silnic (SÚS) některé komunikace uzavřela kvůli hrozbě pádu stromů. „Všechny polomy se nám postupně daří odstraňovat,“ uvedl hlavní dispečer SÚS Jihomoravského kraje Patrik Mikulášek.

Aktuálně neprůjezdné silnice najdete na webu DopravníInfo.cz.

NO COMMENT: Popadané stromy a zastavená doprava na kraji Brna (zdroj: ČT24)

V okrajových částech Brna a blízkých obcích nefunguje proud kvůli zkratu vedení. Bez elektřiny jsou například lidé v Brně-Žebětíně, Modřicích, v Mokré-Horákově, ale také v Rajhradě nebo v Dolních Kounicích. Velké problémy s dodávkami proudu mají také obce na Třebíčsku.

Zřejmě nejzávažnější poruchou jsou přetrhané vodiče na vedení vysokého napětí mezi Telnicí a Otmarovem na Brněnsku. „U Telnice na Brněnsku například námrazy přetrhaly vodiče vedení vysokého napětí,“ řekla mluvčí společnosti E.ON Božena Herodesová.

Poruchy jsou převážně na vedení vysokého napětí, námraza na některých místech byla i kilogram na metr vodiče. Zařízení bude podle E.ONu obtížné opravit, dokud se trochu neoteplí. Energetici tak upozorňují, že může docházet k výpadkům dodávek na dalších místech.

Kvůli ledovce narostl nejen počet dopravních nehod, ale také úrazů. Lékaři v Úrazové nemocnici ošetřili během pondělní noci a úterního dopoledne o 100 procent pacientů více než normálně. Nejčastěji šlo o zlomeniny nohou a rukou. Větší počet pacientů zaznamenala také Fakultní nemocnice Brno. Tam nejčastěji mířili pacienti se zlomeninou zápěstí.