Policie stíhá bývalé ostravské radní za předraženou údržbu zeleně

Ostrava – Policisté zahájili stíhání deseti bývalých radních a dvou exstarostů ostravského obvodu Jih kvůli dvěma veřejným zakázkám na údržbu zeleně z let 2007 a 2010. Podle státního zástupce vybrali v rozporu se zákonem sdružení firem, které přišlo s nejvyšší cenou. Dvě zakázky, které pokryly sečení trávy a úklid zelených ploch vždy na čtyři roky, byly podle státního zástupce předražené asi o 80 milionů korun. O případu informovala jako první Mladá fronta Dnes.

Bývalí radní, kteří se podle policie podíleli na rozhodování o vítězích zakázek, jsou obvinění ze zneužívání pravomoci veřejného činitele nebo zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinností při správě cizího majetku. Sedm obviněných včetně bývalých starostů Otakara Veřovského a Karla Sibinského je z ČSSD, pět z ODS.

„Obec vyhlašovala zakázky s předpokladem, že za čtyři roky vynaloží na údržbu zeleně maximálně 110 milionů korun, ale vybrala sdružení firem s cenou o polovinu vyšší. Kritéria soutěže sice zákonu neodporovala, ale podle zákona o obcích musí každý zastupitel jednat hospodárně. To se nestalo,“ uvedl státní zástupce Jan Sýkora.

Vyšší ceny, lepší služby?

Obvinění vinu odmítají a vyšší cenu vysvětlují především tím, že za ni dostali lepší služby, které měly spočívat v rychlém odstraňování závad. „Výhodnost toho, že někdo nastoupí na odstranění vad například o pět hodin dříve než jiná firma, nemůže vyvážit škodu, kterou tímto jednáním způsobili,“ řekl státní zástupce, podle kterého byla kritéria výběrového řízení nastavena tak, aby vyhrála konkrétní firma. V případě zakázky z roku 2007 vyčíslil škodu na necelých šedesát milionů korun. U zakázky z roku 2010, která skončí letos v prosinci, jde podle něho asi o dvacet milionů korun.

Všichni obvinění vinu odmítají. Například bývalý starosta Sibinský tvrdil, že o zakázce z roku 2007 vůbec nehlasoval a neví, čeho se měl dopustit. „Tak, jak je to napsáno ve spise, se to ale nestalo,“ uvedl, ale více to rozvádět odmítl.

Mezi obviněnými je i současný náměstek primátora pro dopravu Ivo Hařovský z ČSSD. „Jsem si jist, že jsme se všichni rozhodovali správně a na základě informací, které jsme dostali,“ řekl náměstek. O svém trestním stíhání, proti kterému si podal stížnost, informoval primátora Tomáše Macuru z ANO. „Oficiální názor na tu záležitost a případný požadavek vůči koaličnímu partnerovi vzejde z jednání našeho klubu,“ reagoval Macura.

Primátor nechá prověřit údržbu zeleně

Na základě hromadného obvinění bývalých radních už ale dnes oznámil, že nechá v jednotlivých městských obvodech prověřit systém údržby zeleně. Velmi ho prý totiž udivilo zjištění, že město využívá velmi sporadicky vlastní společnost Ostravské městské lesy. „Jednal jsem s šéfem této společnosti, který mne ujistil, že v případě potřeby jsou schopni tyto služby zajišťovat. Je s podivem, že město toho nevyužívalo,“ řekl Macura.

Nové vedení Ostravy-Jihu už zrušilo připravenou veřejnou zakázku na údržbu zeleně na další čtyři roky za předpokládaných 98 milionů. „Chceme, aby se soutěžilo na kratší než čtyřleté období. A byli bychom rádi, kdyby se zúčastnilo více firem než v minulosti,“ řekl starosta Jihu Martin Bednář z ANO.

Protikorupční policie v poslední době prověřila desítky dalších ostravských veřejných zakázek především v souvislosti s podezřením vůči lobbistovi Martinu Dědicovi. Nyní je už obviněný, že bral od firem desítky milionů korun úplatků za ovlivňování výsledků výběrových řízení v jejich prospěch. Podle policie přitom využíval úzkých vztahů s ostravskými politiky z ČSSD.