Obchody s lihem mi umožnila rutina celníků, tvrdí Březina

Olomouc - Mezery v zákonech, rutina celníků i obrovská poptávka po levném lihu. To podle zlínského podnikatele Radka Březiny umožnilo, aby vybudoval nelegální lihové impérium. Březina se k trestné činnosti přiznal a ve své čtrnáctihodinové výpovědi popsal před olomouckým soudem podrobnosti svého byznysu. Podle obžaloby připravila Březinova skupina od roku 1998 stát na spotřební dani o rekordních 6,7 miliard korun.

Tajné sklady nelegálního lihu jsme zcela naplnili, přiznal dnes Březina. Ukončil tak svou tři dny trvající výpověď, nyní odpovídá na otázky obhájců. Nejvíc měl nelegální obchod s lihem kvést mezi lety 2004 a 2005. „Do Stojčína bylo navezeno 1,3 milionu litrů lihu, naplnili jsme to celé, když už tam byly vybudovány ty nádrže. Ve Valašském Meziříčí nalezené množství sedí,“ uvedl Březina. V případě skladů v Ostravě, v Olomouci i v Hrobicích se nelegální líh prý navážel i vyvážel.

V dalších letech mu prý výnosný byznys narušili i další konkurenti na trhu s černým lihem. Na zdravotně závadný líh Radek Březina podle svých slov upozorňoval úřady už v roce 2008. „V roce 2009 jsem už věděl, že s celníky nepohnu, nechtěli tyto věci řešit, mohli to přitom vymýtit. Bylo to kvůli spojení generální ředitelství cel s výrobci lihovin, chtěli zlikvidovat malé likérky a nechat jen ty velké,“ tvrdí Březina.

Třetí den výpovědi Radka Březiny (zdroj: ČT24)

Nedůslednost celníků prý stojí také za tím, proč jeho vlastní nelegální obchody procházely. Roky dokázal celníky šidit fiktivními denaturacemi lihu, které prováděl před jejich očima. Využíval prý jejich rutinních pracovních návyků, při fiktivních denaturacích používal aceton a ke zbarvení roztok z kávy. Přebytečná denaturační činidla poté prý prodával firmám k natírání stromků před zvěří. Březina však už včera zdůraznil, že celníci nebyli podplaceni.

Šéf lihové mafie musel čelit i otázkám na svůj majetek. Část mu již byla policií zajištěna. „Dál rozvíjet svou finanční situaci nechci, dotklo by se to dalších osob. Část byla investována do nějakých firem. Naprostá většina peněz je ale ve směnkách, je to 200 milionů korun. Některé se promlčely, ale takových 150 milionů můžete vymoci,“ vzkázal podnikatel.

Některá témata jsou tabu

Březina se rozhodl rozsáhle vypovídat hned první den soudu, v pondělí. Některým tématům se ale vyhýbá: neuvedl množství lihu, který nelegálně vyrobil, ani jména svých odběratelů. Stejně tak nechtěl komentovat Likérku Drak, ke které jen uvedl, že ji v roce 2003 založil. Naopak rozsáhle mluvil o svém spolupracovníkovi Lubomírovi Kaláčovi, dnešní výpověď u soudu skončila ostrou slovní přestřelkou mezi Radkem Březinou a Kaláčovým obhájcem.

Vypovídal i další z obžalovaných, Václav David, kterého Březina najímal v roli dělníka a později jako řidiče, který navážel sklady. David uvedl, že pouze plnil příkazy. Přiznal však, že vozil s sebou „50 000 korun na kafe pro policii“. Jiní obžalovaní se ke slovu ještě nedostali. Soud má případ naplánován do pátku a pak bude pokračovat v lednu příštího roku. Už nyní je jisté, že rozsudek ani v lednu nepadne.

Co už Radek Březina u soudu vypověděl?

  • „Já jsem byl hlava, celé jsem to řídil. Líh byl můj. Vše jsem nechal vybudovat já, bylo to na můj příkaz.“ Březina tak soudu přiznal, že byl hlavou skupiny, která vešla ve známost pod označením „lihová mafie“.
  • „Každý z obžalovaných na tom nese nějakou vinu, kromě Pantlíka. Ten byl najat na oficiální práci jako manažer nemovitosti, nikdy jsem mu žádnou nelegální činnost nedával a ani se o tom nezmiňoval.“ Obžalovaný Tomáš Pantlík se zpovídá jen v kauze tajných skladů, z krácení daní obžalován není.
  • Radek Březina odmítl uvést jména odběratelů nelegálního lihu: „Mí zákazníci mi věřili, nikdy bych to neudělal, vnitřně bych to nedokázal, byť bych si s tím u soudu pomohl.“
  • Březina popsal i nehodu jednoho ze svých zaměstnanců. „Byl opilý, spadl do vařící vody, zamotal se do plachty a nemohl vylézt. Uvařil se tam. Policii jsme zavolat hned nemohli, všechny by nás zavřeli. Zavolali jsme ji až další den v noci.“ Tragédie se stala v roce 2000 při filtraci lihu v Ostravě v Mariánských Horách - více čtěte zde.
  • „Likérku Drak jsem založil už v roce 2003, ale víc k ní nikdy neřeknu. Uškodil bych lidem, kteří v ní a tedy i pro mne pracovali. Já jsem celý život žil čestně, i když vy to možná vnímáte jinak. Ale kdybych měl svou výpovědí poslat do vězení dalších 20 lidí a rozbít jejich rodiny, tak to udělat nemohu. Nebudu o nich mluvit proto, ani odpovídat na otázky.“ Naopak jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga letos v květnu odmítl, že by likérka obchodovala s nelegálním lihem a on byl jako jednatel Draku jen bílým koněm Radka Březiny.
  • „Starat se měl jednoznačně jenom Kaláč. On chtěl práci, chtěl peníze. On se k těm lidem choval jako majitel, vydával jim příkazy.“ Radek Březina u soudu opakovaně zdůraznil roli, kterou měl v nelegálním byznysu hrát jeho tehdejší spolupracovník Lubomír Kaláč. Kaláčovi obhájci to odmítli s tím, že jde o pomstu za to, že se Kaláč stal v roce 2013 spolupracujícím obviněným.
  • „Celníci nebyli podplacení, to říkám jednoznačně. Dělil jsem je na dobré a špatné. Když přišel celník špatný – takový, co byl nový nebo do něčeho ryl – tak jsme udělali denaturaci lihu oficiální. Když přišli dobří, co kontrolovali jen rutinně, tak jsme dělali denaturaci fingovanou.“

Z účasti na organizované zločinecké skupině a z krácení daní viní obžaloba pět mužů: jednatele společnosti Morávia-Chem Radka Menšíka, správce nemovitostí Ivana Kováříka, Václava Davida, který se údajně podílel na navážení nelegálního lihu do ukrytých nádrží, skladníka Rostislava Hanulíka a právě Lubomíra Kaláče, který byl nejen blízkým spolupracovníkem Radka Březiny a hlavním řidičem. Bratři Radek a Tomáš Březinovi jsou navíc obžalováni ze skrývání zásob nezdaněného lihu v Olomouci, Stojčíně a ve Valašském Meziříčí, z téhož se zodpovídá i Tomáš Pantlík. Tomáš Březina a Lubomír Kaláč mají status spolupracujícího obviněného. Mužům hrozí tresty od devíti let a dvou měsíců do 13 let a čtyř měsíců.

Kauza je mimořádná svým rozsahem. Škodu žalobce vyčíslil na 6,7 miliardy korun, stát na daních tratil celkem 15 let. Nejvíc to bylo podle Březiny v letech 2004 až 2005. Podle obžaloby skupina čistila skoro jeden a půl milionu litrů technického lihu, který pak používala na výrobu nezdaněných alkoholických nápojů.