Běžkaři mají u Bedřichova nové trasy dlouhé 3,5 km

Liberec – Lesy České republiky vybudovaly v Jizerských horách nové cesty pro běžkaře. První dvě se otevřely už dnes, po dokončení dalších by měl do dvou let v horách na Vysokém hřebeni u Bedřichova vzniknout více než šest kilometrů dlouhý uzavřený okruh.

V pondělí dopoledne se běžkařům otevřely cesty Harcovský hřeben a U Hašlerky, které mají dohromady 3,5 kilometru a jejich vybudování stálo osm milionů korun. V příštím roce k nim přibudou další dvě - Příkrá a Pod Maliníkem. „Předpokládáme, že nová atraktivní místa odlehčí Jizerské magistrále v centrální části hor, a to zvláště o víkendech,“ uvedl ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR Liberec Ludvík Řičář.

Centrální část Jizerských hor navštíví za jediný víkend při pěkném počasí desetitisíce běžkařů, což má vliv i na chráněné druhy zvířat. Novou trasu proto uvítali i ochránci přírody. „Lidé budou mít možnost se sportovně realizovat blízko obydlených území. Velmi zatížené části v centru hor budou mít šanci poněkud vydechout,“ doufá ředitel CHKO Jizerské hory Jiří Hušek.

Jizerské hory mají novou trasu pro běžkaře (zdroj: ČT24)

Na realizaci nových cest spolupracují Lesy ČR s obcemi Bedřichov a Janov nad Nisou, se Správou CHKO Jizerské hory a Jizerskou obecně prospěšnou společností, která se stará o Jizerskou magistrálu.

Naposledy zprovoznily Lesy ČR novou cestu v roce 2013 v oblasti Smědavy. Trasa dlouhá 420 metrů propojuje dvě návštěvníky nejoblíbenější lokality – jizerskohorské rašeliniště Na Čihadle a rozcestí Na Kneipě.

Jizerská magistrála je se svými více než 180 kilometry udržovaných běžeckých tratí největším běžkařským areálem ve střední Evropě. Úprava tratí má v Jizerských horách také nejdelší historii v republice, začalo se s ní už v roce 1984. Od konce roku 1999 se o magistrálu stará Jizerská obecně prospěšná společnost založená obcí Bedřichov. Peníze na úpravu tratí získává od měst a obcí, Libereckého kraje, sponzorů a dárců, ale i od samotných lyžařů.

Podrobnosti k běžeckým tratím v Jizerských horách najdete zde.