Šestice invalidů připravila seniory o 1,5 milionu

Brno - Kauzu šestičlenného gangu zlodějů, který okrádal seniory, začal projednávat brněnský městský soud. Skupina ze severní Moravy kradla většinou v Brně. Nejprve se lstí dostali do bytu, třeba pod záminkou, že nesou nákup sousedovi, který zrovna není doma. Pak důchodce, který je pustil dovnitř, nepozorovaně připravili o úspory. Během šesti měsíců okradli devětadvacet lidí, přišli si celkem na 1,5 milionu korun.

U třiasedmdesátileté paní Vlasty zazvonila dvojice žen letos v únoru. Dovnitř se dostaly pod záminkou, že nechají vzkaz sousedce. Jedna odvedla seniorčinu pozornost, druhá mezitím
hledala schované peníze. „Já každému věřím, jsem z venkova. Ukradly mi 580 tisíc,“ řekla paní Vlasta. Teď už si dává pozor. „Ptám se, kdo je, a když ho neznám, neotevřu,“ doplnila.

Zloději, pět žen a jeden muž, pocházejí z Ostravy, dvě třetiny okradených si ale vytipovali v Brně. „Za oběti si vybírali seniory ve věku 80 let a výše. Jedna z žen obvykle oslovila důchodce před domem s tím, že nese zboží sousedovi, který ale není doma,“ přiblížil kriminalista Radim Čuřík.

Všichni členové gangu jsou příbuzní, většinou invalidní důchodci pobírající dávky. Některé z žen se vydávaly za někoho jiného, jedna dokonce neměla vůbec žádné doklady. Kriminalisté šestici vypátrali až s pomocí testů DNA. „Nosili rukavice, nesedali si, nedotýkali se ničeho,“ řekl dále Čuřík. Krást vyjížděli ve vypůjčeném autě, měnili telefonní čísla i účesy. Od soudu mohou za krádeže dostat až desetiletý trest vězení.