Od ledna bude po celém Brně platit zákaz automatů

Brno – Nové zastupitelstvo podle očekávání schválilo celoplošný zákaz hracích automatů na území Brna. Aktualizovaná vyhláška vstoupí v platnost hned 1. ledna 2015, několik měsíců ale potrvá, než ministerstvo financí všem zruší licence. Než hazard vymizí úplně, chce Brno alespoň omezit provoz heren s videoloterijními terminály. Mezi 7. a 14. hodinou budou muset - především kvůli ochraně dětí - zůstat zavřené.

Změnu vyhlášky, která v Brně omezuje hazard, schválila už minulý týden rada města. Koalice pod taktovkou primátora Petra Vokřála (ANO) má v zastupitelstvu pohodlnou většinu, proto se očekávalo hladké schválení.

Pro provozovatele heren to znamená další citelnou ránu. Řada z nich už vloni provoz svých podniků omezila nebo zrušila kvůli vyhlášce, která na většině území zakazovala provoz videoloterijních terminálů. Teď tedy koalice přichází s jejich plošným zákazem.

Dotkne se to hlavně čtyř městských částí, které dosud hazard na některých místech povolovaly. Od 1. ledna 2015 bude zákaz platit i tam. Než ale všem provozovatelům VLT skončí licence, zasáhne do jejich podnikání město alespoň omezením otevírací doby. „V době mezi 7. a 14. hodinou budou muset být všechny herny nebo místa, kde jsou automaty, zavřené. Je to z toho důvodu, aby tam děti nemohly chodit hrát místo do školy. Je to dobré opatření i pro hráče, aby nemohli hrát nonstop,“ řekl radní Matěj Hollan (Žít Brno).

Jak vypadá návrh nové vyhlášky o regulaci hazardu v Brně? Podívejte se na webu města

Podle firem, které se hazardem zabývají, ale automaty z města nikdy úplně nezmizí. „Brno je příliš velkou aglomerací na to, aby v něm nevznikla nabídka nelegálních sázkových her. Černé herny se budou tvářit třeba jako občanská sdružení,“ myslí si Andrej Čírtek z Unie herního průmyslu.

Nad hazardním byznysem se ale stahují mračna nejen v Brně, ale i na vládní úrovni. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) chce podle Hospodářských novin zvýšit daně z hracích automatů na dvojnásobek.

obrázek
Zdroj: ČT24

Jednotlivé městské části navíc chtějí v krocích proti hazardu pokračovat - kromě automatů plánují třeba i rušení kasin. Už teď k úplnému zákazu hazardu na svém území přistoupilo více než dvacet z 29 brněnských městských částí.

Nejednotná pravidla na území krajského města už se stala terčem kritiky Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ten upozornil na to, že není možné, aby si některé městské části výjimkou určily konkrétní ulice nebo provozovny, kde jsou videoloterijní terminály povoleny. Úřad považoval taková omezení za diskriminační. Hrozilo, že vyhlášku, kterou zastupitelé schválili na začátku roku, úřad napadne u dozorového orgánu, tedy ministerstva vnitra. Tomu má předkládaná aktualizace předejít.

Od loňského roku rapidně ubylo lokalit, kde je hazard povolen. Pro srovnání – v roce 2013 bylo ve městě 300 heren se zhruba 3 000 přístroji, pro letošní rok magistrát počítá s 30 provozovnami a 300 automaty. Ubývání automatů navíc brzdí to, že některým licence ruší ministerstvo financí, nikoliv město.

Podle nedávného průzkumu ČT si 47 procent Brňanů myslí, že by magistrát měl proti hazardu postupovat razantněji. Více než třetina respondentů totiž zná ze svého blízkého okolí člověka, kterého závislost na automatech a hazardu přivedla do životních problémů.

V ulicích už se pozitivně odrazilo také to, že provozovatelé nesmí na své podniky upozorňovat reklamami. Žádné poutače, nápisy, zvuky ani nabídky občerstvení pro hráče nesmí lákat dovnitř. Okna musí být zatemněná bez možnosti do herny zvenku nahlížet. Přesto se najdou tací, kteří si z pokut nic nedělají. A není se čemu divit – pokuta udělená na místě může být maximálně tisíc korun, ve správním řízení pak až 30 tisíc.