Se slonovinou se neobchoduje! V Jaroměři symbolicky spálili kly

Jaroměř – Raději než pytlákům nechat shořet na hranici, v Jaroměři dnes symbolicky pálili slonovinu. V záchranné stanici pro zraněné živočichy tak chtěli upozornit na vybíjení slonů kvůli klům, se kterými se obchoduje na černém trhu. Akce měla také poukázat na druhou - pozitivnější stránku: Češi při záchraně slonů v Africe úspěšně pomáhají.

Papírové kly vyrobili žáci základních škol (zdroj: ČT24)

Ekologové se do projektu symbolického pálení snaží zapojit i školy, několik z nich vyrábělo papírové kly pro dnešní pálení. Žáci se totiž touto cestou o problému víc dozvědí. Třeba to, že každý den uhyne pod rukama pytláků v Africe až stovka slonů, ročně je to přes 30 tisíc zvířat.

Pytláci zabíjejí kvůli slonovině, na kterou čeká černý trh hlavně v Číně a Vietnamu. Kilo stojí až padesát tisíc korun. „Je potřeba dát najevo, že nelze s touto komoditou obchodovat, a proto by se měla rohovina a slonovina ničit,“ vysvětluje ředitel zoo ve Dvoře Králové Michal Rabas. V této zoologické zahradě v září spálili rohy nosorožců, dražší než zlato, kvůli kterým na ně pytláci v Africe útočí.

Češi se také při záchraně slonů v Africe úspěšně angažují. 24letý Artur Sniegoň z Třince je právě teď v Kongu: „Artur vyvíjí obojek pro slony, který by dokázal rozlišit zvuk výstřelu zbraně a okamžitě by poslal signál s GPS polohou strážcům přírody. Zároveň se věnuje výcviku psů, kteří by dokázali odhalit pašovanou slonovinu,“ dodává Jan Stejkal ze zoo ve Dvoře Králové. Díky tomu, že je běloch, tak může Artur předstírat, že je překupník. Podařilo se mu tak už několik pašeráků dostat za mříže.