Kauza metanol: Míchači zatím dostali celkem více než sto let vězení

Z policejních vyšetřoven se k soudu letos dostal největší kriminální případ v českých dějinách s více než sedmdesáti obviněnými. I když soudních jednání se konalo už několik, mnoho pravomocných verdiktů zatím nepadlo. Klíčový je zlínský proces s deseti obžalovanými v čele s hlavními míchači jedovaté směsi Rudolfem Fianem, Tomášem Křepelou a distributorem lihu Jiřím Vaculou. Osm obžalovaných soud potrestal dohromady 119 roky vězení, Fiana s Křepelou doživotím. Podle soudu mají na svědomí 38 životů. Verdikt je pravomocný zatím jen v případě Vaculy, který dostal patnáctiletý trest a jako jediný se neodvolal. To, jak vrchní soud příští rok rozhodne v odvolacím řízení o ostatních, bude zásadní i pro další případy v celé kauze.

Zatímco hlavní část metanolového případu má za sebou první kolo soudního procesu, přelíčení s další skupinou sedmi obžalovaných označovanou jako ostravskou větev začalo v září a zatím nekončí. Podobně jako klíčovou skupinu obžalovaných soudí i tyto muže, kteří se zodpovídají ze smrti osmi lidí, Krajský soud ve Zlíně. A ten odročil jednání na únor. „Dokazování zatím neskončilo. Soud také počká s rozhodnutím na verdikt Vrchního soudu v Olomouci v případě zlínské větve,“ uvedl státní zástupce Jiří Zemek. Jak vysvětlil redaktor České televize Josef Kvasnička, který soudy ve Zlíně sleduje, pokud například nadřízený soud dospěje v odvolacím řízení k závěru, že tresty v hlavní větvi jsou příliš tvrdé, ovlivní to i rozhodování v případě ostravské části i dalších případech.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ostravská větev: Zásadní bude odvolání v hlavní větvi

Podstatné je posouzení, zda se obžalovaní zapojení do černého trhu s alkoholem dopustili obecného ohrožení nebo méně závažného trestného činu s nižší sazbou – ohrožování závadnými potravinami. Tři ze sedmi podezřelých v ostravské části případu – Michal a Miroslav Klöselovi z Přerova a Martin Posládek z Havířova – se zodpovídají ze smrti pěti lidí a jsou obžalovaní z obecného ohrožení. Martinu Svobodovi, Václavu Zlámalovi, Petru Čaganovi a Bohumilu Malátkovi, kteří mají podle obžaloby na svědomí tři lidi z Přerovska, zatím hrozí trest za ohrožování závadnými potravinami. Soudce je však už upozornil, že nevylučuje změnu kvalifikace na obecné ohrožení. 

Podle obžaloby dodával smrtící směs na severní Moravu Martin Jirout z hlavní větve případu, který byl nepravomocně odsouzený k 16 rokům vězení. Bratrům Klöselovým dodal údajně přes 2 tisíce litrů jedovatého alkoholu, který od něho odebíral Martin Posládek, který zase zásoboval Svobodu a Zlámala a ti pak pouštěli otrávenou směs do oběhu.

Překupníci z Karvinska: Obecné ohrožení, nebo nedbalost?

Změna právního posouzení už sehrála zásadní roli v několika oddělených metanolových případech. Před několika dny například rozhodl krajský soud v Ostravě o změně kvalifikace z ohrožování závadnými potravinami na obecné ohrožení v případě distributora ilegálního lihu Jaromíra Pánka a míchače a obchodníka Šimona Kramarčíka z Karvinska. Za smrt tří lidí je poslal do vězení na deset a osm let. Změnu trestného činu vysvětlil senát prokázaným úmyslem. Nejde však o konečný verdikt. Pánek, který podle soudu odebíral závadný líh od nejdůležitějších postav celého případu Fiana a Vaculy, se ihned odvolal.

Naopak podstatně mírnější trest dostali v druhém kole jednání z ostravského krajského soudu Petr Hlava a Marek Ženíšek z Karvinska. Původně je soud oba potrestal za obecné ohrožení osmiletým vězením. Na otrávený alkohol, který distribuovali, zemřel jeden člověk a další čtyři mají poškozené zdraví. Vrchní soud v Olomouci rozsudek vrátil s připomínkami, na základě kterých je ostravský senát potrestal za méně závažný trestný čin z nedbalosti. Petr Hlava vyvázl dokonce s podmínkou, Ženíšek s polovičním – čtyřletým vězením. Soud dospěl k závěru, že o smrtelném nebezpečí neokolkovaného alkoholu nemuseli vědět. Obžalovanému Hlavovi výrazně pomohlo, že alkohol prodával ještě předtím, než se objevily první smrtelné otravy. Zatím není jasné, jestli se obžalovaní nebo státní zástupce odvolají.

První pravomocné verdikty v samostatných případech

Podobně ostravský krajský soud v říjnu v odvolacím řízení zmírnil trest výrobci pančovaného alkoholu z Českého Stanislavu Bažanowskému, který se zodpovídal spolu s manželkou a dalšími čtyřmi muži ze smrti mladé ženy z Komorní Lhotky na Frýdecko-Místecku a slepoty jejího otce. Okresní soud posílal hlavního obžalovaného na pět let za mříže, kromě ženy měli jít do vězení i jeho spoluobžalovaní. Nakonec vyvázli všichni s podmínkami a peněžitými tresty. Zásadní přitom bylo, že odvolací soud považoval na rozdíl od okresního jejich zločin za nedbalostní. Rozsudek je pravomocný, státní zástupce však s ním nesouhlasí a zvažuje dovolání.

Další pravomocné verdikty padly v Brně. Krajský soud v odvolacím řízení počátkem prosince potvrdil trest 4,5 roku vězení obchodníkovi s ilegálním alkoholem Petru Švábenskému. Jeho matka, která mu pomáhala, je odsouzená podmíněně. Zavinili podle soudu smrt muže z Brna, kterému prodali alkohol s vysokým obsahem metanolu pocházející od hlavních míchačů celé kauzy. Předtím v říjnu brněnský soud potvrdil čtyřicetiměsíční vězení překupníkovi nelegálního alkoholu Miloši Strakovi ze Žďárska, který prodal jedovatou kořalku muži z Moravce. Ten otravu nepřežil.

První veřejný proces s výrobci nebo šiřiteli jedovatého alkoholu se konal loni v srpnu v Ostravě a týkal se karvinských překupníků Hlavy a Ženíška. Pravomocné tresty padly v několika méně závažných případech bez veřejného projednání. V červenci 2013 dostal například Petr Jánošík od zlínského okresního soudu podmínku za to, že vyrobil z neoznačeného lihu alkohol. Jedna žena se jím pak přiotrávila. V lednu 2013 padly podmíněné tresty pro menšího distributora ilegálního alkoholu a hospodského ze Zlínska.

První člověk zemřel na otravu alkoholu s metanolem, kterého se dostalo do oběhu asi 15 tisíc litrů, 3. září 2012 v Havířově. Obětí nakonec bylo kolem padesáti, desítky dalších mají trvalé zdravotní následky.