Třídění gastroodpadu se v Praze neosvědčilo. Pilotní projekt proto na konci roku skončí

Gastroodpad se v Praze dál speciálně třídit nebude. Hlavní město v prosinci po dvou letech ukončí pilotní projekt zaměřený na třídění tohoto odpadu, uvedla magistrátní specialistka na odpadové hospodářství Petra Strouhalová. Důvodem je to, že namísto živočišného odpadu, kuchyňských zbytků nebo prošlých potravin v původních obalech, v popelnicích končily z 80 procent zbytky ovoce a zeleniny. Ty se ale mají vyhazovat hlavně do hnědých popelnic na bioodpad. V Teplicích se podobný projekt naopak osvědčil a město chce na jaře zapojit dalších sedm stovek domácností.

Prvních 75 popelnic na kuchyňské zbytky umístilo hlavní město už v prosinci 2019 do vybraných bytových domů v Praze 5, 6, a 7. Pražané zapojení do projektu od té doby podle mluvčího Pražských služeb Radima Many vytřídili celkem sedmdesát tun tohoto odpadu.

Město přesto v prosinci s tříděním kuchyňských zbytků do speciálních popelnic skončí. Ještě před čtyřmi měsíci přitom vedoucí magistrátního oddělení odpadů Radim Polák říkal, že je možné, že se bude gastroodpad v Praze výhledově třídit celoplošně.

„Ukázalo se, že 80 procent obsahu nádob tvoří rostlinné zbytky. Živočišné složky a obalů končí v popelnicích minimum. Proto teď plánujeme spíš rozšíření sběru rostlinného bioodpadu do hnědých popelnic,“ vysvětlila důvody pro konec pilotního projektu specialistka odpadového hospodářství z pražského magistrátu Petra Strouhalová. Dodala, že metropole nabídne hnědé popelnice obyvatelům od ledna roku 2022 zdarma.

Teplice plánují zapojit další domácnosti, spokojeni jsou i v Šumperku

Opačným směrem se vydávají severočeské Teplice. Kuchyňský odpad tam začali zkušebně třídit v dubnu letošního roku, pro začátek se zapojilo 350 domácností. „Popelnice svážíme jednou týdně, celkem už jsme vytřídili sedm tun tohoto odpadu,“ řekla Eva Pavlíková z Odboru životního prostředí v Teplicích.

Město je s projektem zatím spokojené a proto plánuje na jaře jeho další rozšíření. „Kvalita vytříděného odpadu je velmi dobrá a nemáme zkušenost, že by docházelo k jeho znečišťování. V jarních měsících následujícího roku plánujeme rozšíření, kdy by mělo být zapojeno dalších zhruba sedm set domácností ve vytipovaných panelových objektech,“ vysvětluje Pavlíková.

Zbytky z kuchyně kvůli loňskému skokovému nárůstu v množství vyhozeného směsného odpadu třídí nově i v Šumperku. Město tam v květnu rozmístilo čtyřicet speciálních popelnic a od té doby svezlo přes 12 tun gastroodpadu. Ten končí v bioplynové stanici v sousedním Rapotíně, kde se zpracovává na elektřinu, teplo a biometan.

Třídění zbytků z kuchyně zvažuje například i Hradec Králové. „Bude se to vyvíjet dle rozhodnutí orgánů městské rady a zastupitelstva. Pokud jej schválí, mohl by být tento projekt spuštěn na podzim letošního roku,“ avizovala mluvčí magistrátu Hradce Králové Kateřina Šmídová.