Sněžení komplikuje dopravu. Na Plzeňsku havaroval autobus, tři lidé se zranili

Sněžení v Česku přináší dopravní komplikace. U Bezvěrova na severu Plzeňska havaroval autobus, záchranáři ošetřili dvě lehce zraněné ženy a řidiče. Hlavní tah na Karlovy Vary byl průjezdný kyvadlově, kvůli sněžení a uvízlým kamionům je ale zcela neprůjezdný. Problémy mají třeba i kamiony v Libereckém kraji a na Vysočině, kde je podle krajské policejní mluvčí „situace opravdu vážná“. Meteorologové varují před sněžením a větrem, nejzasaženější jsou horské polohy. Nárazy větru mohou být kolem 70 kilometrů v hodině, na horách až 110 kilometrů v hodině. Připadnout může pět až deset centimetrů, na horách až dvacet centimetrů sněhu.

Sněhu zejména na horách přibývá. Za úterní ráno a dopoledne napadlo podle radarů v Krkonoších až sedm centimetrů, na Šumavě místy osm. Sníh na hřebenech sfoukává silný vítr. Na většině území je zataženo nebo skoro zataženo a sněží, někde sníh přechází do deště.

V Česku platí výstraha před novou sněhovou pokrývkou a tvorbou sněhových jazyků a závějí až do 22 hodin, na západě Čech přestane platit v 17 hodin.

Plzeňský kraj

Nehoda autobusu na zasněžené silnici u Bezvěrova se stala krátce před 13. hodinou. Pětačtyřicetiletý řidič autobusu jel ve směru od Plzně na Karlovy Vary a asi půl kilometru před zmíněnou obcí v silném sněžení a větru sjel s autobusem vpravo mimo komunikaci, kde se převrátil na bok.

Z deseti cestujících záchranáři ošetřili dvě ženy ve věku 66 a 68 let a s lehčími zraněními je převezli do plzeňské fakultní nemocnice. Na místě poskytli péči i řidičovi, který měl ruku pořezanou od rozbitého skla. Policisté dechovou zkouškou vyloučili požití alkoholu. Doprava v místě nehody jezdila kyvadlově, nyní je ale kvůli sněhu na silnici a uvízlým kamionům úsek v okolí Bezvěrova neprůjezdný, řekla v 18:20 policejní mluvčí Eva Červenková. Odstranění nehody bude trvat ještě zřejmě několik hodin, dodala.

Události: Sníh zkomplikoval dopravu (zdroj: ČT24)

Další autobus měl odpoledne problémy na zasněžené silnici v Brdech u Starého Smolivce na jižním Plzeňsku. Ve voze jel řidič a další dva lidé. Řidič při velmi pomalé jízdě po silnici z Radošic do Starého Smolivce sklouzl z krajnice do příkopu. Nikomu se nic nestalo, řekla policejní mluvčí.

Kvůli sněžení hasiči v kraji několikrát vyjížděli odstraňovat popadané stromy, zejména na Klatovsku. U Brčálníku na Šumavě najel odpoledne vlak, ve kterém jelo 13 cestujících, do spadlého stromu. Událost se obešla bez zranění.

Liberecký kraj

Silničáři v úterý od 11:00 preventivně uzavřeli pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny silnici I/10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Omezení by mělo trvat do půlnoci. „Vršky hor jsou stále problematické. Takže na I/10 na Harrachov leží rozbředlá vrstva sněhu, který připadává. Sjízdnost tam je zhoršená a je třeba dbát zvýšené opatrnosti. To platí i pro inertní úseky,“ řekl Eduard Bark, provozní technik společnosti Silnice LK, která má údržbu komunikací v kraji na starosti. Srážky podle něj ale nebyly tak vydatné, jak meteorologové předpovídali.

Pro nákladní auta nad šest tun je od pondělí v důsledku předchozího sněžení také uzavřená na Liberecku silnice třetí třídy z Mníšku do Raspenavy přes Oldřichovské sedlo, řidiči nákladních souprav musí po silnici I/13 přes Frýdlant. Ne všichni to ale respektovali, jeden kamion v kopci odpoledne uvízl a zablokoval na několik hodin jeden pruh.

Kamiony měly problémy i v dalších částech kraje, například ve stoupání silnice 286 u Lomnice nad Popelkou. Silnici od Sklenařic na Vysoké nad Jizerou odpoledne částečně zablokoval kamion uvízlý v zatáčce kopce, jiná souprava dopoledne částečně blokovala provoz na silnici 260 u Tuháně na Českolipsku a další nákladní vůz uvízl na silnici ve stoupání na Ještěd ze strany od Českého Dubu. Mezi Zásadou a Loužnicí na Jablonecku ráno zapadl autobus.

Na několika místech v kraji průjezd vozidel komplikovaly nehody. Asi nejvážnější se stala na silnici 10 nedaleko Železného Brodu, kde se střetla dvě auta a jednu osobu museli vyprošťovat hasiči. Jeden člověk utrpěl při nehodě lehké zranění. „Kvůli mechanismu nehody byl pacient převezen na traumacentrum do Liberce,“ vysvětlil krajský mluvčí záchranné služby Michael Georgiev.

Policisté odpoledne řešili i střet osobního auta a vlaku na nechráněném železničním přejezdu bez světelné signalizace u Lomnice nad Popelkou. „Nehoda se obešla bez zranění,“ poznamenal mluvčí policie Vojtěch Robovský.

Zlínský kraj

Náledí se může ráno místy tvořit na mokrých silnicích na Vsetínsku. Na Kroměřížsku hrozí při poklesu teplot riziko namrzání vozovek. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností, stejně jako většina ostatních silnic ve Zlínském kraji, které jsou mokré nebo vlhké. V okolí Horní Bečvy na Vsetínsku na nich leží sníh.

Meteorologové v regionu očekávají v úterý během dne postupně zataženo, od západu se sněžením, místy i vydatnějším, které se později večer v nižších polohách bude měnit na déšť se sněhem nebo déšť. Hlavně na Valašsku a v Bílých Karpatech může napadnout pět až deset centimetrů nového sněhu, ve vyšších polohách se budou tvořit sněhové jazyky.

Pardubický kraj

Ve výše položených oblastech Pardubického kraje se mohou tvořit sněhové jazyky. Krajští cestáři upozorňují na regiony Hlinska, Lanškrouna a Poličky, uvedli na webu.

Kromě možnosti tvorby sněhových jazyků je na silnici I/11 mezi Jabloncem nad Orlicí a Červenou Vodou na Orlickoústecku vrstva ujetého sněhu. Silničáři tam nesmí používat posypové soli, komunikaci udržují drtí. Ujetá vrstva sněhu zůstává také v regionu Železných hor na Chrudimsku na vozovkách, které jsou udržované drtí. V lesních úsecích může být zledovatělá. Ostatní silnice druhých a třetích tříd jsou zatím mokré a sjízdné se zvýšenou opatrností, silnice prvních tříd také.

Vysočina

Dopravu na Vysočině od rána ztěžuje sněžení a silný vítr, na silnicích se tvoří sněhové jazyky. V kopcích blokují provoz kamiony, které nemohou vyjet. Kdo nemusí vyrazit, měl by cestu odložit, řekla mluvčí krajské policie Dana Čírtková. Policisté zatím zasahovali u 25 nehod, při nichž se lehce zranili dva lidé. V Třebíči po 7:00 zranilo auto na přechodu ženu, záchranná služba ji převezla k dalšímu vyšetření. Mnoho menších karambolů podle Čírtkové řešili řidiči bez asistence policie. „Situace je opravdu vážná,“ uvedla mluvčí po 16:00.

Podle dispečera krajských silničářů jsou kvůli hustému sněžení a větru problémy se sjízdností na celé Vysočině. „Nějaké úseky stojí v podstatě po celém kraji,“ uvedl. Sypače jezdí celý den. „Všechna auta jsou venku, plus nasmlouvané radličky a traktory,“ uvedl.

Nehody byly po 16:00 podle policejního webu například u Želetavy na Třebíčsku, ve Světlé nad Sázavou nebo v Pelhřimově. Kamion blokoval jeden jízdní pruh u Kamenice na Jihlavsku. Hasiči odpoledne vyprošťovali autobus, který sjel částečně do příkopu v Moravských Budějovicích, při této nehodě se podle jejich webu nikdo nezranil.

Vítr může na Vysočině podle meteorologů dosahovat v nárazech rychlosti okolo 70 kilometrů v hodině, jejich výstraha před silným větrem platí do půlnoci. Místy mohlo připadnout pět až deset centimetrů sněhu. Sněžení by se mělo k večeru měnit od nejnižších poloh v déšť se sněhem nebo v déšť.

Moravskoslezský kraj

Opatrní by měli být řidiči na silnicích v Moravskoslezském kraji –⁠ zejména v horských oblastech. Silnice jsou mokré po chemickém ošetření, někde jsou sněhové přeháňky či prší se sněhem a je snížená dohlednost, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Na inertně udržovaných silnicích nižších tříd například na Opavsku je ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Pro nákladní vozy těžší 12 tun je uzavřena silnice I/56 na Frýdecko-Místecku v Beskydech mezi Frýdlantem nad Ostravicí a částí Bílé Hlavatou, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko.

Podle předpovědi meteorologů bude v úterý v kraji oblačno až zataženo a od západu bude postupně na většině území sněžit. V polohách pod 400 metrů nad mořem bude k večeru pršet nebo pršet se sněhem.

Jihomoravský kraj

Silnice na jihu Moravy jsou většinou mokré po chemickém ošetření a sjízdné bez omezení. K opatrnosti nabádají silničáři řidiče pouze na Blanensku a Znojemsku, kde ranní teploty shodně klesaly ke třem stupňům pod nulou. V ostatních částech kraje se pohybovaly od nuly do minus dvou stupňů.

Do ulic Brna vyjely v noci kvůli hrozící ledovce všechny posypové vozy. „Během tohoto výjezdu bylo chemicky ošetřeno 377 kilometrů komunikací v naší správě, přičemž bylo spotřebováno 63 tun posypového materiálu. Veškeré komunikace na území města Brna, které jsou v naší správě, jsou nyní mokré a sjízdné,“ uvedl provozní ředitel Brněnských komunikací Jan Klištinec.

V průběhu dne bude na jihu Moravy většinou oblačno, ojediněle se sněhovými přeháňkami, během dne přijde od západu sněžení. V průběhu dne se bude postupně oteplovat, nejtepleji bude večer, a to až tři stupně nad nulou.

Karlovarský kraj

V Karlovarském kraji sněží od pondělního večera. Hlavně ve vyšších polohách pokrývka na silnicích zůstává a kvůli sílícímu větru se mohou tvořit i sněhové jazyky. Odpoledne sněžení opět zesílilo, a kvůli klouzajícím silnicím se stalo i několik dopravních nehod. Řidiči by měli být i nadále velmi opatrní, meteorologové varují až do noci před závějemi.

Před sněhovými srážkami na vozovce varují silničáři hlavně v Krušných horách. Vrstva sněhu s vyjetými kolejemi je například na hlavním tahu ve směru z Ostrova na Boží Dar. Náledí je například na silnici u Mnichova na Chebsku. Odpoledne se staly dopravní nehody kupříkladu u Královského Poříčí na obchvatu Sokolova, kde se srazila dvě osobní auta, k další nehodě došlo přímo v Sokolově v Sokolovské ulici. Bouralo se i v Mariánských Lázních, u Teplé uvízl na sněhu kamion.

Meteorologové vydali odpoledne i varování před závějemi ve vyšších polohách kraje, například u Kraslic nebo v okolí Ostrova. Na horách očekávají silný vítr s rychlostí až 110 kilometrů v hodině.

Krkonoše a Královéhradecký kraj

Na hřebenech Krkonoš a Orlických hor na území Královéhradeckého kraje za úterý napadlo deset až dvacet centimetrů sněhu. Silnice vpodvečer pokrýval sníh a byly s opatrností sjízdné, uvedli silničáři, meteorologové a hasiči.

Hasiči během dne zasahovali u devíti dopravních nehod a jedenáctkrát poskytovali různou technickou pomoc, například vyproštění zapadlých automobilů. U podkrkonošských Mladých Buků na Trutnovsku v úterý ráno sjela dodávka z kluzké silnice do příkopu a hasiči ji vyprostili. Po třech kilometrech řidič dodávky skončil opět v příkopu, auto se však převrátilo na bok. Vyproštění tak musela zajistit specializovaná firma.

Nejvážnější nehoda se stala v Pouchovské ulici v Hradci Králové. „Automobil z dosud nezjištěné příčiny vjel náhle do protisměru a čelně narazil do stromu. Ve vozidle cestovaly dvě osoby, spolujezdkyně zemřela,“ řekla mluvčí policie Eliška Majerová. Policie příčiny nehody vyšetřuje.

Kromě vyprošťování zapadlých aut hasiči také odstraňovali stromy spadlé na silnice. „Odstraňovali jsme také sníh ze střechy školy v Pospíšilově ulici v Hradci Králové,“ řekla ČTK mluvčí hasičů Martina Götzová. Nejvíce byla sněžením podle hasičů zasažena severní část kraje.

Sníh vpodvečer pokrýval především silnice na Trutnovsku, Náchodsku a Rychnovsku. Na Hradecku a Jičínsku byly hlavní silniční tahy po chemickém ošetření většinou mokré. Na Jičínsku vítr tvořil sněhové jazyky.