Obchodníci v Pardubicích odmítají plánované cyklopruhy. Bojí se úbytku zákazníků

Události: Spor o cyklopruhy v Pardubicích (zdroj: ČT24)

Mezi pardubickou radnicí a obchodníky se rozhořel spor. Město chce kvůli bezpečnosti vybudovat na rušné ulici v centru pruhy pro cyklisty. To ale odmítají majitelé obchodů, bojí se, že to ohrozí jejich živnost. Vadí jim třeba, že nebude mít kde parkovat zásobování ani zákazníci.

Ulice 17. listopadu je jedna z nejrušnějších v Pardubicích. Potkávají se na ní chodci, cyklisté, auta i vozy městské hromadné dopravy. „Vozidla MHD, ať už autobus nebo trolejbus, musí jet za cyklistou, protože nejde bezpečně předjet,“ popsal ředitel Dopravního podniku města Pardubic Tomáš Pelikán. Podle radnice je ulice pro chodce i cyklisty nebezpečná.

Změnit to mají nové přechody a cyklopruhy, které nahradí podélné parkování. „Primární zájem je zvýšit dynamiku dopravy, aby cyklisté provoz MHD nezdržovali,“ uvedl náměstek pardubického primátora Petr Kvaš (ODS).

Plánované cyklistické pruhy
Zdroj: ČT24


Město odkazuje na novelu zákona, která od 1. ledna 2022 nařizuje, že musí mít vozidla při předjíždění cyklisty odstup jeden a půl metru. V ulicích jsou ale desítky obchodů a majitelé se obávají, že zrušením parkovacích míst přijdou o zákazníky a tím i tržby.

O cyklopruzích se rozhodne na konci roku

Někteří obchodníci dokonce pohrozili, že pokud vzniknou cyklopruhy, ulici opustí. „Nájemci odejdou, zohlednili pouze jednu skupinu, a to jsou cyklisti. My se určitě budeme bránit,“ řekl majitel prodejny Jan Svoboda. „Jsem o přesvědčen, že by to skutečně téměř umrtvilo to, co tam dneska žije,“ dodal architekt Milan Košař.

O tom, jestli dostanou přednost obchodníci nebo cyklisté, měli zastupitelé města jednat v říjnu. Rozhodnutí ale odložili na konec roku.