Ucho Svobody: Czech Street Festival v New Yorku

Pokud byste si první sobotu v měsíci říjnu vyrazili v New Yorku na Madison Avenue a zahnuli na 83., čekalo by vás překvapení. Stánky se svíčkovou, vepřem-knedlem-zelem či haluškami – a k tomu vám bude zpívat například Lenka Dusilová, Bengas nebo Support Lesbiens. Jediné, co nebylo, bylo pivo. Ani to české, protože to se v Americe na ulici pít nesmí. A co že se to tam odehrálo?

České centrum v New Yorku bylo letos už potřetí pořadatelem Street party k výročí založení republiky. To sice připadá na 28. října, ale už nebývá tak hezky a také se blíží zdejší výrazný svátek – Halloween. A navíc – akce k výročí pokračují i později během října. Byl to dobrý nápad – na ulici, kde se hraje zdarma a jí za velmi lidové ceny, dorazila nejen krajanská komunita, ale i běžní Američané. Nejvíce evidentně zabrala romská muzika, lidovky, ale i třeba Supporti a o něco méně přece jen komplikovanější Lenka Dusilová a jazzové trio Ondřeje Pivce.

Letošní Street party byla hodně příjemná. Na můj vkus bylo trochu moc vedro, newyorské babí léto se pohybuje zhruba o deset stupňů nad běžnými teplotami. Jako malé zamávání českému prezidentovi, který na zdejší půdě hovořil proti teorii globálního oteplování? Jak už bylo řečeno, jedlo se taky česky. Restaurace Zlatá Praha tady měla stánek s typickými českými jídly. Vzorově nezdravými, jak jinak. A drobný poznatek? Knedlíky byly jako u nás, restaurační. Případní zájemci prostě neměli šanci poznat, jak chutnají ty správné, domácí.

Zaujmout město s největší kulturní nabídkou na světě je jistě velmi těžké. A vlastně úplně nemožné. Šanci mají jen světové celebrity, doprovázené obří reklamou a portfoliem předchozích úspěchů. Ale každá snaha o průnik je příjemná. Newyorskému centru se každopádně podařilo v sobotu zaujmout alespoň oněch pár tisíc příchozích. A to není vůbec špatné.