Sparta. Zn.: Marnost nadevše

„Náskok měli po podzimu exkluzivní. Mě to stálo hodně úsilí, abychom ho vybudovali. To když pak nezískáte titul, to je na roztržení trenérské licence,“ řekl pár měsíců po svém loňském odchodu bývalý generální manažer fotbalové Sparty Jozef Chovanec. Měl pravdu. Ačkoliv se letenským nedařilo na evropském poli, v lize nějak výrazně neklopýtali. Chovancova výměna za Jaroslava Hřebíka tak působila poměrně křečovitě, zvláště vzpomeneme-li si na jeho poslední odchod, kdy jej fanoušci málem vynášeli v zubech.

Hřebík se pak nechal slyšet, že chce mít ze Sparty něco jako Real Madrid. Zajímavý nápad, ale vykřesat podobný cíl z mančaftu, kor českého, je dlouhodobý proces. Jestli vůbec možný. Jisté je, že za zimní přípravu prostě ze Strahova a Letné druhý Valdebebas neuděláte. Jenže všichni se toho chytli jako vosy bonbonu a teď sklízí shnilé ovoce. Realita je tudíž čtyři kola před koncem ligy někde jinde. Tým má manko čtyř bodů na Liberec, a pokud Severočeši nějak výrazně nepochybí, dá se odhadnout, jak sezona dopadne.

Prohráli jste si to sami, pánové. Je evidentní, že vaši trenéři stále hledají nějakou upocenou formu hratelnosti (pomineme-li, že do příchodu Hřebíka na lavičku proti Žižkovu hledali i sami sebe), a je vlastně docela jedno, kde hraje Přikryl nebo jestli chytá Švenger či Vaclík. Vy totiž leckdy nezvládáte ani základní přihrávky, obrana tradičně hoří, přes zálohu chodí míče jako na promenádě. A někteří jsou zralí na ručník. Matějovský je kapitán? Odkdy? Vždyť na sebe vylil neviditelný inkoust. Holek měl být největší posilou, zatím promrhal šance, které byste s nadsázkou spočítali na prstech jedné amputované ruky. Poděkujte Krejčímu a Hušbauerovi…

Srovnáme-li tenhle laxní přístup třeba s pražskou Duklou nebo Příbramí, které zdaleka nemají ani poloviční rozpočet Sparty (bratru tři sta milionů) a hrají asi tak před deseti fanoušky a jedním psem za plotem, je až k smíchu jak se k tomu chlapci majitele Daniela Křetínského staví.

Sparta o titul nestojí, tak ať ho prostě nemá. To jsou jednoduché počty. Nemáš výsledky, nazdar. Nebudeme si namlouvat, že by v případě výhry ligy Liberec opakoval evropský úspěch Plzně, pro kultivaci prostředí ale bude jedině dobře, když se sparťané vzpamatují z letargie a na špici se opět protočí barvy. Křetínskému se asi začne jeho hračka zajídat. Koho by taky bavilo jen pumpovat prachy bez vidiny zisku (čti: Ligy mistrů). A teprve pak by se něco mohlo stát.

PS: Plzeň ještě taky neřekla poslední slovo.