Spartu průšvih jménem Häcken nepoučil…

Po ostudě se švédským Häckenem, který Spartu vyřadil z bojů o postup do pohárové Evropy, si mohli svěřenci Vítězslava Lavičky připsat v sobotu další propadák. Ligoví navrátilci z Bohemians 1905 totiž po špatném vstupu do sezony přijeli maximálně nabuzení a koncentrovaní a to Lafatu a spol. hodně zaskočilo. Když pak hostující Hora, shodou okolností z Viktorie Plzeň, přesně z protiútoku přihrál v desáté minutě Moravcovi, byla z toho zasloužená vršovická trefa.

Fotbalisté z Letné odehráli hlavně v obraně naprosto tristní první poločas, který korunoval školáckou chybou Holek. Ten si na hranici šestnáctky po laxní přihrávce Costy neuvědomil, že se na něj řítí opět Moravec, a málem z toho byl druhý gól klokanů. V druhé pětačtyřicetiminutovce vlil Spartě novou krev do žil střídající Bednář, který se stejně jako v Brně, kde to taktéž hodně haprovalo, prezentoval gólem, a na konečných 2:1 pak upravil Lafata. Obrat ale ani náhodou nesmazal matný dojem z předvedené hry rudých.

Tohle že je ta Sparta, o níž těsně před duelem Jakub Otava z vedení klubu básnil, že si nepřipouští kolaps s Plzní, které v cestě do Ligy mistrů stojí už jen Maribor? Ani náhodou. Hráči se z průšvihu jménem Häcken absolutně neoklepali, atmosféra nevypadá lichotivě a patrně to nezmění ani příchod štamgasta z Kozičky Tomáše Ujfalušiho.

Jeho angažmá přišlo jako blesk z čistého nebe a nejsem určitě sám, kdo jej nechápe. Ujfalušimu je 35 let, rok nehrál, snil o důchodu v Saúdské Arábii a najednou má být pilířem obrany? Proč z klubu odešel Tomáš Řepka, bylo pochopitelné, někdo přece musí na plný úvazek leštit kasu, že se ale ze Sparty poroučel Jiří Jarošík, kterému bude v říjnu šestatřicet, vypadá v tomhle světle přinejmenším schizofrenně.

„Snažíme se chovat koncepčně a chceme tady něco budovat,“ řekl Otava České televizi. Sparta má teď asi šest stoperů, což s koncepcí, ehm, naprosto koresponduje. „Hodně se toho napsalo a řeklo, drtivá většina z těch věcí vůbec nebyla pravda. O nějaké naší vnitřní rozklíženosti a sporech, to je nesmysl. Naším absolutním cílem je vyhrát double – ligu i pohár,“ dodal Otava.

Takhle těžko. Plzeň, která má teď před vzájemným zápasem dvanáct bodů, stejně jako Sparta, je svým parádním útočným fotbalem na míle vzdálená soupeři z Prahy. V nedělním poměřování se Znojmem sice uhrála těsný výsledek 0:1, ale nedá se říct, že to bylo úplně špatné představení – celému zápasu jasně dominovala, jen ten gól byl vydřený. Viktoria za sebou navíc měla duel s Kalju ze 3. předkola Ligy mistrů, o níž si může Sparta nechat jen zdát už pěkně dlouho.

„Stát se může všechno, nikdo není nesmrtelný. My absolutně odmítáme přemýšlet tak, že prohrajeme v Plzni. Budeme chtít vyhrát a budeme se o to maximálně snažit,“ uvedl Otava. Chtít je samozřejmě jedna věc, realita však bývá často jiná. A tak je nad slunce jasnější, že pokud si David Limberský nevzpomene na své rok staré ochotničení, Plzeň zůstane po pátém kole v tabulce s plným počtem bodů. A pak je možné, že na Spartě, hrající v současnosti úplného kočkopsa, budou padat hlavy.

Vydáno pod