Newsroom ČT24: Premiér spustil před hlasováním o nedůvěře mediální protiofenzivu

Českým médiím už druhý týden dominovalo téma kauzy kolem údajného únosu premiérova syna. Andrej Babiš navíc v posledních dnech změnil komunikační taktiku a během pěti dní před hlasováním o nedůvěře poskytl osm velkých rozhovorů. Nešetřil přitom výpady proti reportérům Seznamu, kteří celou kauzu otevřeli, ani proti dalším médiím. Tématu se bude věnovat večerní pořad Newsroom ČT24 vysílaný od 22:02.

„Pochopili jste, že se tady dva novináři pokusili shodit vládu na základě reportáže, která zneužila mého nemocného syna? Lhali, neověřovali, podsouvali, zamlčovali důležitá fakta,“ takto zahájil v pátek premiér Andrej Babiš svůj projev před hlasováním o nedůvěře jeho vládě. V dalších minutách pak novináře Seznam zpráv označil za nájemné žoldáky a novinářské hyeny.

Redakce Seznamu odmítla slova o žoldácích z úst premiéra komentovat, předsedu vlády vyzvala, aby svá tvrzení doložil a pozvala ho na rozhovor, který dlouhodobě odmítá. Andrej Babiš dal přitom v předchozích pěti dnech interview celkem osmi velkým médiím, kde měl vysvětlovat okolnosti vyšetřování případu dotace pro Čapí hnízdo a proč se jeho syn (spoluobviněný v této kauze) ocitl na Krymu. Podle názoru některých komentátorů a politiků, ale premiér vše dostatečně nevysvětlil.

V týdnu pak Babiš v rozhovoru pro Blesk řekl, že advokát jeho bývalé ženy a syna podal ve Švýcarsku trestní oznámení na reportéry Seznamu Jiřího Kubíka a Sabinu Slonkovou. Podle Babiše novináři porušili švýcarské zákony, když jeho syna natáčeli skrytou kamerou bez jeho souhlasu. Reportér Jiří Kubík na svém Facebooku reagoval slovy, že jde ze strany premiéra jen o zastrašovací manévr a že za reportáží si i nadále stojí. Server Hlídací pes pak v komentáři odkázal na podobný případ, kterým se zabýval i Evropský soud pro lidská práva a který se postavil na stranu novinářů.

Zdravotní stav Andreje Babiše mladšího je jedno z témat, o kterém se v médiích v posledních dnech hodně mluvilo. Na reportéry Seznamu se z jedné strany snesla kritika, že výpověď premiérova syna přijali až příliš nekriticky, vzhledem k jeho zdravotnímu stavu. Byl to ale sám premiér Babiš, kdo diagnózu svého potomka zveřejnil a opakovaně o ní mluvil. 

Tento týden navíc do médií pronikly nové detaily. Justiční aktivista Tomáš Pecina totiž získal a zveřejnil soudní dokument o hospitalizaci Andreje Babiše mladšího v psychiatrické nemocnici z léta 2015.

Dokumentu se pak věnovala většina velkých médií včetně serverů iDNES.cz a Lidovky.cz ze svěřenského fondu Andreje Babiše. Kritizoval ho ale jen Český rozhlas, který pravost dokumentu ověřil a napsal o něm jako první. Podle šéfredaktora serveru iROZHLAS.cz Radka Kedroně vedli v redakci dlouhou debatu o tom, zda o dokumentu informovat. „My jsme se vyhnuli veškerým detailům, které v tom dokumentu jsou napsány. Nemůžu nést odpovědnost za to, že kolegové z ostatních redakcí si ten dokument dohledali a ty detaily napsali,“ řekl ČT Kedroň.

V médiích se častěji objevuje téma duševních nemocí

Už téměř dva týdny stará reportáž vyvolávala i v tomto týdnu diskuzi mezi samotnými novináři. Komentátor Lidových novin Petr Kamberský patří mezi nejhlasitější kritiky postupu svých kolegů ze Seznamu. Tématu věnoval téměř celou stranu ve čtvrtečním vydání deníku. Kritizuje především formu zpracování.

„Vše zapříčinilo jedno video, nazývané nepřesně reportáž… Aby nedošlo k mýlce: sledovat případ Čapí hnízdo je novinářská povinnost, vyzpovídat obviněné novinářský úspěch a zveřejnit velmi závažná podezření na vážné selhání policie či premiéra je povinností bezesporu také. Ale přesto nad programem, který TV Seznam nazvala dokumentární detektivka, zůstává rozum stát,“ píše Kamberský v listu. 

Reportáž měla ještě další vedlejší efekt. Díky ní se téma duševní nemoci objevovalo nezvykle často. V reakci na reportáž Slonkové a Kubíka se vyjadřovali v řadě rozhovorů i lékaři. I když ne vždy psychiatři, jak by se dalo očekávat.

Například server DVTV přinesl rozhovor se senátorem Ladislavem Václavcem (nestr. za ANO). Ten jako chirurg „odhadl“, že premiérův syn trpí těžkou schizofrenií. Podle něj bylo „správné, když Babiše juniora odvezli z dosahu novinářů.“