Politici svými výroky o duševních nemocech škodí, kritizuje Jeroným Janíček

Jeroným Janíček v Událostech, komentářích: Politici prokázali neznalost tématu duševních nemocí (zdroj: ČT24)

Dění kolem kauzy Čapí hnízdo v posledních dnech poukázalo mimo jiné na vnímání duševních nemocí českou veřejností. Podle řady psychiatrů události kolem Andreje Babiše mladšího dokázaly, jak moc je rozhled veřejnosti omezen předsudky. Ještě mnohem závažnější je prý ale to, že své předsudky a neznalost dávají najevo politici, kteří mají na starosti psychiatrickou reformu, kritizoval v Událostech, komentářích publicista, moderátor a autor dokumentu Život za zdí Jeroným Janíček.

„Kauza odkryla něco daleko závažnějšího, než postoje veřejnosti k duševním nemocem. A sice že ti, kteří mají na starosti reformu psychiatrické péče, myslím naše zákonodárce, předvedli něco naprosto příšerného a neakceptovatelného. Předvedli hrubou neznalost tématu a já se děsím toho, že část z nich chce nějakým způsobem pro nás, protože já nejsem jenom publicistou, ale i člověkem s duševní, nebo chcete-li psychickou, nemocí, udělat něco dobrého,“ řekl publicista v Událostech, komentářích.

Já si myslím, že jediný, kdo má právo zpochybnit pravdivost toho, co duševně nemocný člověk říká, je psychiatr. Nikdo jiný.
Jeroným Janíček
publicista, moderátor a člověk s úzkostmi

Fakt, že premiér Andrej Babiš mluvil veřejně o schizofrenii svého syna a také o bipolární poruše své dcery, prý Janíček chápe. Chyběla mu tam ale slova ocenění, za co si třeba svého syna váží a co vnímá jako jeho společenský přínos. „A to je přesně věc, kterou bychom potřebovali slyšet i jako lidé, kteří trpí nějakou duševní nemocí,“ podotkl Janíček, který sám trpí úzkostmi.

Co ovšem vnímá jako mnohem závažnější, jsou slova senátora za ANO Ladislava Václavce, který v rozhovoru pro DVTV mluvil o tom, že „pacient se schizofrenií věří tomu, že má někoho zabít“. Dále pak v rozhovoru rozvíjel to, že když o tom mluví, je to ještě dobré, ale horší je, když to rovnou udělají. „A to řekl pan senátor, který je zároveň, což je na tom nejhorší, lékařem. Ten člověk má stále diplom,“ kroutí hlavou Jeroným Janíček.

Janíček kritizoval i slova prezidenta Miloše Zemana, který při hodnocení reportáže Seznam TV prohlásil, že záznam rozhovoru svědčí o schizofrenii Andreje Babiše mladšího. Petra Protopopova, který měl Babiše ml. odvézt do Ruska a na Krym, pak prý hlava státu označila za „chovatele“.   

„Chtěl bych pana prezidenta vyzvat z tohoto místa, aby se už, prosím, nevyjadřoval vůbec k problematice duševních poruch nebo nemocí,“ vzkázal Janíček na Hrad. Odmítá Zemanova vyjádření považovat za neobratnost, protože hlava státu je známa právě svou obratností při veřejných vystoupeních.

Janíček má osobní zkušenost s pobytem v Národním ústavu duševního zdraví (NUDZ), který se do veřejného prostoru dostal ve spojitosti s psychiatričkou Ditou Protopopovou. Janíček popisuje instituci za naprosto špičkovou. „Lékař v NUDZ je váš partner, to znamená, mluví s vámi jako rovný s rovným a sestra je vám k dispozici, když vám není dobře, kdykoliv,“ popisuje svou zkušenost.