Kvapil: Výběr televizních poplatků soukromou firmou by mohl přinést větší výnos

Praha - Česká televize navrhuje nový způsob, jak spravovat a vybírat koncesionářské poplatky. Inspirovala se modelem britské BBC a vypsala tendr, v němž chce, aby se o poplatky starala soukromá firma, a to šest a půl roku. Za tuto službu by dostala odměnu do výše jedné miliardy korun. Podle obchodního ředitele ČT Roberta Kvapila skýtá trh až 150 tisíc nových poplatníků, což by ČT přineslo výnos až 320 milionů korun ročně navíc. Ve výběrovém řízení je tak firmám dán jednoznačný závazek meziročního narůstu výběru koncesionářských poplatků a zároveň penalizace, pokud počet poplatků bude klesat. Záměr se však nelíbí některým radním České televize ani televizním odborům. Podle nich by se tak veřejnoprávní médium zbavilo kontroly nad základním zdrojem příjmů a nedá se ani stoprocentně zaručit, že by to bylo pro televizi výhodné.

Od soukromého správce poplatků si vedení televize slibuje rychlé a přesné vyhledávání nových poplatníků a podle odhadu další tři stovky milionů korun ročně do kasy. „Chceme především pro naše poplatníky komfort a samozřejmě co největší výnos,“ uvedl mluvčí ČT Ladislav Šticha.

Televizním odborům takové vysvětlení nestačí. „Jestliže dokáže soukromý subjekt vybírat poplatky, o čemž můžu mít pochyby, tak potom se ptám, proč to tak efektivně nevybírá sama ČT,“ zdůraznil předseda odborové organizace ČT Antonín Dekoj. Na výběr poplatků od nových poplatníků nemá ČT podle obchodního ředitele ČT Roberta Kvapila dostatečné technologie.

Robert Kvapil, obchodní ředitel ČT

„Testujeme touto zakázkou, zdali je pro nás ekonomicky výhodnější nechat svěřit výběr poplatků outsourcerovi.“

„ČT hledá nejvhodnější model správy a výběru poplatků, protože ten současný už je zastaralý a neodpovídá ani technicky ani legislativně,“ upozornil Šticha. Pokud nabídky firem nebudou pro televizi výhodné, nebude mít podle mluvčího výběrové řízení žádného vítěze a začne se hledat cesta jiná.

Adam Komers, zástupce odborů ČT:

„Proč se televize zbavuje kontroly nad základním zdrojem příjmů? Nemá to žádné logické vysvětlení. Máme podezření, že jde o nehorázný pokus vyvést peníze do soukromého sektoru.“

Na tendr si chce posvítit Rada ČT

Záměrem se bude ve středu zabývat Rada ČT. „Není to Rada ČT, která schvaluje výběrová řízení nebo k ní dává jakékoli připomínky, ale tady to je tak velká záležitost, že se tím budeme zabývat na svém jednání, a požádali jsme také dozorčí komisi, aby nám k tomu připravila stanovisko,“ uvedl předseda Rady ČT Jiří Baumruk.

Poplatky od diváků tvoří většinu příjmů České televize. Loni vybrala téměř šest miliard korun. Domácnosti, které mají televizi, platí 135 korun měsíčně.